Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezingenmiddag over controverse

Lucinda Dirven (Universiteit van Amsterdam) en Nathalie de Haan (Radboud Universiteit) spreken over de relatie tussen archeologie en de machthebbers van een land. Het maakt voor archeologen bijzonder veel uit wie de machthebbers zijn. Zij geven subsidies en toestemming om op te graven, maar ze houden ook toezicht op het behoud van erfgoed. Aan bod komen o.a. IS in Syrië, en Italiaanse archeologen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • datum: vrijdag 4 september 2020
  • tijd: 15.00 – 16.30 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis
  • georganiseerd in samenwerking met dr. Kim Beerden van de vaksectie Oude Geschiedenis van de Universiteit Leiden, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Mussolini, Saddam Hoessein en Assad hebben allen een bijzondere interesse in archeologie (gehad). Archeologen die willen (blijven) werken onder nieuwe machthebbers moeten zich verhouden tot politieke overtuigingen die in meer of mindere mate aansluiten bij die van henzelf. Dit kan precair zijn, zoals de archeologen Umberto Zanotti Bianco en Paola Zancani Montuoro ondervonden in het Italië van Mussolini. In tijden van oorlog kan een machtsvacuüm ontstaan, zoals in het Syrië van de afgelopen jaren. Smokkel en illegale handel van oudheden naar het westen waren het gevolg.

Programma

  • 15.00 – 15.15 uur: welkom en introductie door Kim Beerden (Universiteit Leiden)
  • 15.15 – 16.00 uur: Lucinda Dirven (Universiteit van Amsterdam) over archeologie ten tijde van Islamitische Staat
  • 16.00 – 16.45 uur: Nathalie de Haan (Radboud Universiteit) over archeologie in Italië tijdens het fascistische regime
  • 16.45 uur: afsluiting

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Omstreden archeologie Week van de Klassieken

Saving Syrian artifacts (foto AFP/Getty Images)

Bezoek ons: