De grootste determinatiedag van Nederland

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert in samenwerking met verschillende partners de eerste Nationale vondstendag, ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen (16-18 juni 2023). Meer dan tien deskundigen zitten voor u klaar om uw in Nederland gedane bodem- en strandvondsten te determineren. Neem uw vondsten mee op 17 juni naar de Nationale vondstendag in de gratis toegankelijke Tempelzaal.

 • datum: zaterdag 17 juni 2023
 • tijd: 10.00 – 16.30 uur (museumzalen open tot 17.00 uur)
 • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
 • entree: gratis | voor een bezoek aan de museumzalen kunt u een kaartje kopen
 • aanmelden: zie spelregels en aanmeldformulier

Meer dan tien deskundigen zitten klaar

Een vuurstenen werktuig, Romeinse munt, middeleeuwse kraal, of een prehistorische mammoetkies die u heeft gevonden op het strand? Als u niet weet hoe oud die ene bodemvondst is die u ooit heeft gedaan, waarvoor het werd gebruikt, waar het precies vandaan komt, of als u eigenlijk niet eens weet wát het is, kunt u bij de specialisten terecht voor advies. Meer dan tien deskundigen zitten klaar om uw bodem- en strandvondsten te bestuderen en analyseren, waaronder archeologen, historici, numismatici en faunadeskundigen.

Spelregels

 • U kunt maximaal vijf bodemvondsten, inclusief strandvondsten, meenemen om te laten determineren.
 • De voorwerpen die u meeneemt zijn in Nederland gevonden.
 • De bodemvondsten die u meeneemt naar het museum zijn rechtmatig in uw bezit gekomen.
 • De specialisten kunnen uw vondst niet taxeren, m.a.w. ze geven geen waardebepaling.
 • Vooraf aanmelden voor een tijdblok is een noodzakelijke voorwaarde.
 • Tijdens de Nationale vondstendag worden foto’s gemaakt door het museum.

Tijdens de Nationale vondstendag kunt u ook informatie krijgen over Portable Antiquities Netherlands (de meldingsprocedure voor zoekers), Stichting Archeohotspots, het platform Archeologie op de Kaart, en over archeologie studeren aan de Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmelden voor de Nationale vondstendag is een noodzakelijke voorwaarde. U kunt zich aanmelden voor een van de zes tijdsblokken: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 of 15.00 uur. Bij aanvang van een tijdsblok hoeft u zich niet te haasten, want u heeft een uur de tijd om naar binnen te komen. Eenmaal in het museum kunt u zo lang blijven als u wilt. De Tempelzaal is open tot 17.00 uur.

Museumzalen bezoeken

De toegang voor de Nationale vondstendag in de Tempelzaal is gratis. Wanneer u ook andere museumzalen wilt bezoeken, kunt u bij de kassa een kaartje kopen. Uw jassen en tassen met vondsten kunt u achterlaten in de garderobe of in een kluisje. Tijdens de Nationale vondstendag zijn het museumcafé en de museumwinkel in de Tempelzaal geopend.

Partners

De Nationale vondstendag wordt in het kader van de Nationale Archeologiedagen (16-18 juni 2023) georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met De Nederlandsche Bank, Portable Antiquities Netherlands, Archeohotspots, Universiteit Leiden, Universiteit Groningen, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Archeologische vondsten melden

De vondst van een archeologisch voorwerp moet volgens de wet altijd worden gemeld. Dit kan bij Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). In grotere gemeenten kunt u hiervoor ook terecht bij de archeologische dienst. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van Nederland nauwkeurig worden vastgelegd. De mensen van Portable Antiquities Netherlands kunnen u op de Nationale vondstendag meer vertellen over het officieel melden van vondsten. Eventueel kunt u ter plekke bij hen uw vondsten aanmelden.

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u naar de Nationale vondstendag wilt komen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Ik kom tijdens het tijdblok:(Vereist)
Als een van de tijdblokken niet meer zichtbaar is, dan is dit blok volgeboekt.
Voer een nummer in van 1 tot 2.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Schenking RoMeO 2021 Maastricht centraal

Bodemvondsten uit de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Nationale Archeologiedagen logo