Horen, zien en graven door heel het land

De Nationale Archeologiedagen brengen het verleden tot leven, voor iedereen die wil weten welke verhalen er in de Nederlandse bodem verstopt zitten. Archeologie staat op deze dagen in het hele land in de schijnwerpers, met talloze activiteiten in o.a. musea, archeologische centra, depots en universiteiten. In het Rijksmuseum van Oudheden zijn de speurroutes in de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg drie dagen lang gratis verkrijgbaar (normaal € 2,95). Ook zijn er familierondleidingen in het museum en op zondag 16 juni Romeinse fietsroutes door Leiden, in samenwerking met Stichting Mooi Matilo.

Speurroute

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan jong en oud gratis samen speuren in de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg. Met de speurroute en een hoorspel die zich in en rondom de Romeinse villa van Simpelveld afspelen valt er van alles te doen. Wie goed kijkt, luistert, voelt en snuffelt, ontdekt alle uithoeken zo’n villaterrein: van de grote poort en de graanschuur tot de kruidige geuren in de Romeinse keuken. Inclusief een virtuele tour door de Villa Voerendaal een kijkje thuis bij de ‘dame van Simpelveld’.

  • data: vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024
  • leeftijd: vanaf 7 jaar
  • hele dag gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum (excl. museumentree)

Familierondleiding

Wat kon je ruiken in een Romeinse keuken? Wat waren de badrituelen van de Romeinen? Was er tweeduizend jaar geleden ook al vloerverwarming? En welke gebruiken of producten van toen kennen we nu nog steeds? Deze onderwerpen en nog veel meer komen aan bod in de interactieve rondleiding Ga mee naar een Romeinse villa. Samen met een museumgids verkent u met uw gezin of groep het leven in en rondom de Romeinse landerijen in Limburg in de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg.

  • datum: zondag 16 juni 2024
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur (aanmelden bij de kassa om 14.45 uur)
  • kosten: € 3 p.p. (excl. museumentree)
  • reserveren: via onze ticketwebsite

Fietstocht

Stichting Mooi Matilo organiseert een bijzondere fietstocht in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Met de ervaren stadsgidsen IJbrand of Willem fietst u van Park Matilo naar het Rijksmuseum van Oudheden (of andersom) en ontdekt u onderweg de Romeinse geschiedenis van Leiden, de eerste hoogleraar archeologie ter wereld en de mooiste plekjes van de stad. Inclusief een rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden.
-Om 13.00 uur begint de fietstocht bij het Rijksmuseum van Oudheden, met een korte rondleiding over de vaste tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd. De tocht eindigt rond 14.30 uur in Park Matilo, met een drankje bij bezoekerscentrum De Fabrica.
-Om 15.00 uur start de fietstocht in Park Matilo, bij bezoekerscentrum De Fabrica. De tocht eindigt rond 16.30 uur, met een korte rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden.

Nationale Archeologiedagen logo