Online voorverkoop is begonnen

De Leidse musea openen hun deuren voor de veertiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma.

  • datum: zaterdag 28 mei 2022
  • tijd: 20.00 – 01.00 uur
  • kaartverkoop: online voorverkoop van passe-partouts (€ 16) via de website van Museumnacht Leiden. Of koop op 28 mei een passe-partout op de Beestenmarkt.

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea.

Een greep uit het programma Rijksmuseum van Oudheden

Ontdek de archeologische rijkdommen van het Rijksmuseum van Oudheden. Maak een speed-date met Romeinen, kijk je ogen uit bij de spetterende lichtshow en kom swingen bij de tempel. Duik in de wereld van de bestseller The Song of Achilles over oorlog, trouw, vriendschap, liefde en verdriet of vergaap je aan de wervelende show van de mythologische Fenix op swingende beats.

Feniks
De mythologische feniksen benemen je de adem met hun klapperende vleugels en lange snavels in een show met magnetiserende muziek en swingende beats. Bij de Egyptische tempel sta je oog in oog met deze mysterieuze verschijningen met eeuwig leven – die volgens de legende door vuur vergingen en telkens opnieuw uit hun eigen as verrezen. Tijd: 20.00, 21.30 en 23.00 uur.

The Song of Achilles
Achilles: Griekse superheld uit de epische strijd om Troje. Zijn heldenverhaal is van alle tijden, maar hoe ziet dat eruit vanuit de ogen van zijn vriend en minnaar Patroclus? Duik in de wereld van de bestseller The Song of Achilles over oorlog, trouw, vriendschap, liefde en verdriet. Met Achilles-specialisten Tazuko van Berkel en Farida Batenburg (Universiteit Leiden). Tijd: 20:30 en 22.00 uur.

Speeddate met Romeinen
Ontmoetingen met een gladiator en de dame van Simpelveld, je toekomst laten voorspellen door een priesteres, of oog in oog staan met de lijfwachten van de keizer: tijdens de speeddates met Romeinen in de museumzalen ga je tweeduizend jaar terug in de tijd en neem je een kijkje in hun leven. Wie weet tref jij de date van je dromen! Tijd: 20.00 – 00.00 uur.

Onderzoek Romeinse vondsten
In de pop-up ArcheoHotspot Romeinse vicus aan de Rijn help je archeologen met onderzoek naar twee kampdorpjes (vicus) bij de Romeinse forten in Alphen aan den Rijn en Zwammerdam. Je kunt meehelpen met meten, wegen en tekenen. Tijd: doorlopend.

Spetterende lichtshow
Een wervelend lichtspektakel (duur: 4 minuten) over het tweehonderd jaar bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden: een spetterende projectie op de Egyptische tempel. Tijd: elk heel uur vanaf 21.00 uur.

Museumcafé
De lekkerste drankjes en hapjes om jezelf weer scherp te stellen.

Alle locaties

Tijdens Museumnacht Leiden kun je terecht bij: Hortus botanicus Leiden, Oude Leidse Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis (in het Academiegebouw), Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Museum Het Leids Wevershuis en Erfgoed Leiden en Omstreken. Ook valt er de hele avond van alles te beleven op het ‘Nachtpad’, langs de routes tussen de musea.

Meer informatie

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea, de online kaartverkoop, etc.

Museumnacht Leiden wordt georganiseerd vanuit de Stichting Museumnacht Leiden. De stichting bestaat elk jaar uit studenten van de A.L.S.V. Quintus.

Museumnacht Leiden 2022