Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Online pop-up tentoonstelling

Werk in het oude Egypte

De hele maand oktober 2021 te zien

De online pop-up tentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden zijn compacte web-exposities met een knipoog of een interessante invalshoek. En alleen online te zien vanaf 1 oktober 2021.

Steenhouwers en bierbrouwers

In het kader van de Maand van de Geschiedenis opent op 1 oktober 2021 de pop-up tentoonstelling Werk in het oude Egypte. In deze online expositie komt u aan de hand van twaalf voorwerpen uit de museumcollectie meer te weten over arbeid in het oude Egypte. Van gereedschappen die door steenhouwers werden gebruikt tot aan een houten model van een brouwerij.

Veelzijdige wereld van werk

Toen Egypte een koninkrijk werd met een complexe en gelaagde maatschappij, waren er naast landbouwers, jagers en vissers ook mensen nodig die zich in ander werk specialiseerden. De arbeidsmarkt werd breder en veelzijdiger. De meeste mensen moesten zwaar, eentonig werk doen, soms al vanaf jonge leeftijd, maar er was ook tijd voor ontspanning. Een week kende acht werkdagen, maar gelukkig ook een weekend van twee dagen en daarnaast veel jaarlijkse feestdagen.

Familiewerk

De meeste oud-Egyptische bronnen vertellen over het werk van mannen, maar vrouwen voerden ook belangrijk werk uit. Dankzij hoge functies konden sommige families veel rijkdom vergaren. Mensen die slechter af waren, moesten onbetaald of gedwongen werk uitvoeren. Sommige banen zijn ons vandaag de dag nog steeds bekend, zoals tekenaars en handelaars. Andere beroepen, zoals professionele rouwdragers en de rollen van kleine mensen in tempels, zijn typisch voor de oud-Egyptische cultuur.

Livestream-topstukkenlezing

Het Ulfberht-zwaard

Zondag 17 oktober 2021, 14.00 – 15.00 uur
Aanmelden voor de livestream

Deze livestream-topstukkenlezing vanuit het Rijksmuseum van Oudheden gaat over het middeleeuwse Ulfberht-zwaard dat rond het jaar 1000 is gemaakt en in 1983 langs de Maas bij Lith werd gevonden. Assistent-conservator Raphaël Rijntjes vertelt over de bijzondere smeedkunst en het gebruik van het wapen. Op de kling is aan een zijde een naam geschreven: Ulfberht, de naam van een belangrijke wapensmid.

Het werk van de smid

De smeedtechniek waarmee de Ulfberht-zwaarden werden gemaakt, betekende voor die tijd een geweldige innovatie. Aangezien zwaarden zowel hard als buigzaam moesten zijn, werden ze gemaakt van staal dat was gevormd uit in elkaar gedraaide staven koolstofrijk en koolstofarm ijzer. De zwaardmakers smeedden die in patronen in de zogeheten damasceer-techniek, zodat het wapen een optimale samenstelling kreeg. Ook de letters Ulfberht werden zo gevormd.

Wapensmid Ulfberht

Ulfberht was de naam van een belangrijke wapensmid die leefde rond het jaar 1000. De uitstekende kwaliteit van deze wapens maakte ze al in de Middeleeuwen erg geliefd. Na Ulfberhts dood ging de productie van zijn zwaarden daarom gewoon door en werden ze zelfs nagemaakt door anderen. Een aantal is waarschijnlijk langdurig in gebruik geweest. Dat is ook te zien aan het Ulfberht-zwaard dat is gevonden bij Lith. Het museum heeft nog een tweede Ulfberht-zwaard in de collectie, waarover Raphaël Rijntjes ook zal vertellen.

Voorstelling van een Egyptische bierbrouwerij (hout, periode: 2040-1783 v.Chr., collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Het Ulfberht-zwaard (metaal en ijzer, ca. 1000 v.Chr., collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Bezoek ons: