Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Onderzoek naar een 3300 jaar oude veldslag in Noordoost-Duitsland

De Duitse archeoloog Thomas Terberger, verbonden aan de Georg August Universität in Göttingen, houdt de achtste Louwe Kooijmanslezing in het Rijksmuseum van Oudheden, met als titel: From Wassenaar to Tollense – early warfare in the Bronze Age c. 3300 years ago.

  • datum: woensdag 11 december 2019
  • aanvang: 20.00 uur (zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • entree: gratis | graag vooraf aanmelden
  • voertaal: de lezing is in het Engels

Over de lezing

Aan de oevers van een rivier in de Tollense-vallei in Noordoost-Duitsland ontdekte een amateur-archeoloog een grote hoeveelheid menselijke botten, waaronder een armbot met daarin een pijlpunt van zo’n 3300 jaar oud. In zijn lezing presenteert Terberger de resultaten van tien jaar interdisciplinair onderzoek naar de veldslag in deze vallei. Er werd bijvoorbeeld ontdekt dat er een belangrijke handelsroute uit de bronstijd door het gebied liep. Waarschijnlijk ontstond aan deze weg een gevecht tussen honderden mensen. Uit recent onderzoek is bovendien meer informatie naar boven gekomen over de oorsprong van een aantal mannen die bij de strijd betrokken waren. (Zie ook download onderaan deze pagina.)

Organisatie

De Louwe Kooijmanslezing wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. De lezing is ingesteld ter ere van het academisch afscheid van prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans in juni 2008, mede op initiatief van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

Leendert Louwe Kooijmans

Leendert Louwe Kooijmans kende een bewogen en invloedrijke carrière. Hij was conservator van de collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, hoogleraar Prehistorie aan de Universiteit Leiden en decaan van de Faculteit der Archeologie. Hij droeg in al deze hoedanigheden op belangrijke wijze bij aan de vorming van de Nederlandse archeologie. In deze innovatieve geest vindt de lezingenreeks plaats.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier vóór 2 december 2019 om u aan te melden voor deze lezing. U kunt slechts 1 persoon per aanmelding invullen. Wilt u nóg iemand aanmelden? Ververs dan de pagina en vul het formulier opnieuw in voor die persoon.

  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Louwe Kooijmanslezing 2019

Schedel met pijlpunt, gevonden in de Tollense-vallei. Foto: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege/S.Sauer.

Bezoek ons: