Door Willemijn Waal, Jonathan Stökl en Caroline Waerzeggers

Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift uit de oudheid. Vanavond is het de beurt aan het spijkerschrift. Willemijn Waal, Jonathan Stökl en Caroline Waerzeggers vertellen hoe het spijkerschrift werkte en wat voor teksten ermee werden geschreven, bijvoorbeeld de spijkerschrifttafels uit de oude Syrische stad Ugarit.

  • datum: donderdag 8 september 2022
  • tijd: 17.15 – 18.15 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • entree: gratis

De lezing kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er is geen livestream-uitzending.

Inleiding

De sprekers van vanmiddag worden ingeleid door Willemijn Waal, directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten. Jonathan Stökl is universitair docent Hebreeuws en Aramees aan de Universiteit Leiden.  Caroline Waerzeggers is expert op het gebied van kleitabletten in spijkerschrift uit Mesopotamië. (3000 v.Chr. tot 70 na Chr.)

Jonathan Stökl: het Ugaritische spijkerschriftalfabet

In 1928 vonden Syrische boeren tijdens het ploegen van een veld een kleitablet met spijkerschrift erop. Archeologen gingen er graven en vonden al snel de overblijfselen van de oude stad Ugarit. Daarbij werden duizenden tafels gevonden, allemaal gegraveerd in spijkerschrifttekens. Het merendeel bevatte Sumero-Akkadisch spijkerschrift, maar er waren ook tabletten die in een tot dan toe onbekend spijkerschrift waren gegraveerd. Dat zag er grover uit en bevatte een relatief klein aantal tekens. Hierdoor vermoedden wetenschappers al snel dat ze te maken hadden met een alfabetisch schrift. Nadat ze het hadden ontcijferd, bleken de teksten een schat aan gegevens en literaire bedrijvigheid te bevatten. De teksten uit Ugarit vormen nu de belangrijkste bibliotheek voor het begrijpen van religieuze ideeën en het leven aan de oostkust van de Middellandse Zee aan het eind van het tweede millennium v.Chr. Daaronder bevinden zich teksten als het Aqhat-epos (ca. 1350 v.Chr.), het Kirta-epos (ca. 1500-1200 v.Chr.) en de Baal-cyclus.

Caroline Waerzeggers: de fascinerende wereld van het spijkerschrift

Het spijkerschrift is meer dan drieduizend jaar in gebruik geweest in het oude Nabije Oosten, tussen ca. 3100 v.Chr. en 75 na Chr. Wie dit op een tijdlijn plaatst, ziet dat wij minder ver verwijderd zijn van de laatste persoon die het spijkerschrift gebruikte dan hij of zij verwijderd was van de eerste persoon die het gebruikte. Hoe werkte dit schrift en welke teksten werden ermee geschreven? En waarom raakte het succesvolle spijkerschrift na drieduizend jaar in onbruik?

Lezingen en workshops | Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van het oude schrift, met activiteiten van 8 t/m 16 september 2022. De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Things That Talk en het Taalmuseum. Kijk op de overzichtspagina voor de andere activiteiten in het museum.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Mocht u later onverhoopt verhinderd zijn voor deze middag, geef dit a.u.b. aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

cilinder spijkerschrift blog

Spijkerschrift op een cilinder (605-562 v.Chr.)