Door Cisca Hoogendijk, Jacques van der Vliet en Koen Donker van Heel

Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift uit de oudheid. Vanavond is het de beurt aan Egyptisch schrift. Iedereen heeft wel eens van de beroemde hiërogliefen gehoord, maar Cisca Hoogendijk, Jacques van der Vliet en Koen Donker van Heel vertellen het onbekendere Koptische schrift en het ‘abnormaal-hiëratisch’.

  • datum: vrijdag 9 september 2022
  • tijd: 17.15 – 18.15 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • entree: gratis

De lezing kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er is geen livestream-uitzending.

Inleiding

De sprekers van vanmiddag worden ingeleid door Cisca Hoogendijk, gastmedewerker papyrologie aan de Universiteit Leiden. Jacques van der Vliet is emeritus-hoogleraar Godsdiensten van het oude Egypt aan de Radboud Universiteit en als gastonderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en de Universiteit Leiden. Koen Donker van Heel is universitair docent Demotische payrologie.

Jacques van der Vliet: ‘Wat is het Koptisch?’

Het gebruikelijke antwoord op de vraag ‘Wat is het Koptisch?’ luidt: de meest recente vorm van het Oudegyptisch, niet langer geschreven in de bekende hiërogliefen, maar in het Griekse alfabet. Maar die omschrijving roept alleen nog maar meer vragen op. Waarom zijn die hiërogliefen verdwenen? Wat doet dat Grieks in Egypte? En wordt het Koptisch nog gesproken? In kort tijdsbestek krijgt u een antwoord op deze en andere vragen van soortgelijke strekking.

Koen Donker van Heel: ‘Weet u wel heel zeker dat dit Egyptisch is?’

Ergens na het einde van het Nieuwe Rijk nam het kantoorschrift in het zuiden van Egypte de verkeerde afslag. Dit schrift noemen we ‘abnormaal-hiëratisch’. Er zijn maar heel weinig mensen die het kunnen lezen. Maar als je ze zoekt, dan vind je ze in Leiden.

Lezingen en workshops | Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van het oude schrift, met activiteiten van 8 t/m 16 september 2022. De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Things That Talk en het Taalmuseum. Kijk op de overzichtspagina voor de andere activiteiten in het museum.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Mocht u later onverhoopt verhinderd zijn voor deze middag, geef dit a.u.b. aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Koptisch perkament Egyptisch schrift

Perkament met Koptisch schrift