Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Livestream-lezing door Jasper de Bruin

RMO-conservator Jasper de Bruin vertelt in een livestream-lezing over de limes, de tweeduizend jaar oude Romeinse grens die door heel Europa loopt. Delen daarvan stonden al op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar het Nederlandse deel tot voor kort nog niet. In deze lezing licht Jasper de Bruin toe waarom het verdiend is dat ook dit deel van de limes nu op die lijst staat.

  • datum: dinsdag 10 augustus 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream-lezing vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De limes: van Romeinse grens naar UNESCO Werelderfgoed

Bijna tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen een keten van Romeinse versterkingen langs de Rijn in Nederland. Die maakte onderdeel uit van de Romeinse grens in Europa, tegenwoordig aangeduid als de limes. Maar wat weten we er eigenlijk van? Hoe zag die limes eruit en hoe ontwikkelde deze zich? De Europese limes wordt internationaal erkend als een belangrijk stuk erfgoed en dat is de reden dat delen ervan op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. In deze lezing licht Jasper de Bruin toe waarom het verdiend is dat ook het Nederlandse deel van de limes nu op die lijst staat.

Nederlandse limes ook Werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft op dinsdag 27 juli 2021 de Neder-Germaanse limes de status van Werelderfgoed toegekend. De Neder-Germaanse limes loopt in Nederland langs de Rijn, van Lobith tot aan Katwijk. Samen met het Duitse gedeelte, dat nu ook op de Werelderfgoedlijst staat, vormde het tweeduizend jaar geleden de buitengrens van de Romeinse provincie Neder-Germanië.

De limes Romeinen langs de Rijn

De bouw van een weg langs de Romeinse limes (tekening: Kelvin Wilson)

Bezoek ons: