Lezing door Silvia Ferrara (Universiteit Bologna)

Prof. dr. Silvia Ferrara verzorgt de keynote-lezing van Anchoring the Invention of Writing in Ancient Societies, een driedaags wetenschappelijk congres dat wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden. In haar lezing betoogt ze dat de uitvinding van het schrift uiteindelijk is geworteld in de semi-abstracte vormen van paleolithische kunst. Ferrara is hoogleraar Myceense filologie aan de Universiteit van Bologna en schreef het boek The Greatest Invention. A History of the World in Nine Mysterious Scripts.

  • datum: donderdag 15 december 2022
  • tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: gratis
  • voertaal: Engels
  • aanmelden: via de website van Anchoring Innovation

De diepe wortels van het schrift

De uitvinding van het schrift is misschien wel een van de grootste prestaties in de menselijke geschiedenis. Maar hoe, waarom en wanneer het schrift is uitgevonden, is nog steeds een open vraag. Velen zien schrijven nog steeds als het resultaat van complexe samenlevingen die het gebruikten voor specifieke doeleinden en precieze doelen, alsof schrijven – en alles wat ermee verbonden is – het resultaat was van een gecontroleerd, onvermijdelijk en deterministisch of teleologisch proces.

Andere visie

In haar lezing pleit Silvia Ferrara voor een heel andere visie: een die verklaart dat de ontdekking van het schrift deel uitmaakt van een geleidelijke, progressieve ontwikkeling. Ze ziet schrijven als onderdeel van het complexe proces van onze culturele evolutie. De diepste wortels van het schrift kunnen worden waargenomen in de iconische configuraties en de geometrische en schematische vormen van paleolithische symbolen, die zich vervolgens bij verschillende Steen- en Bronstijd-beschavingen op niet-lineaire, niet-continue wijze ontwikkelen.

Anchoring Innovations
Het driedaagse congres Anchoring the Invention of Writing in Ancient Societies wordt van 15 t/m 17 december 2023 georganiseerd door het onderzoeksproject Anchoring Innovations. Het congres is gewijd aan de uitvinding van het schrift. Experts spreken met elkaar over verschillende antieke schriftsoorten uit de hele wereld.

Lezing De diepe wortels van het schrift

Semi-abstracte figuurtjes uit de 'Cave of Swimmers', een grot met 9.000 tot 6.000 jaar oude rotskunst in de Sahara | foto © Andrea Meiser, 2007 (via Flickr)