Corona-update

Lezingen per livestream zolang de lockdown duurt.
Daarna kunt u deze lezingen naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een livestream.

Lezing door prof. dr. Patrick Degryse

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een (livestream-)lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog.

 • datum: dinsdag 15 februari 2022
 • tijd: 17.00 – 18.00 uur
 • locatie: thuis via livestream zolang de lockdown duurt (daarna ook in het museum)
 • kosten: gratis

Prof. dr. Patrick Degryse

Stelling: Glas was de motor van vroege handelsnetwerken

Het eerste door de mens gemaakte glas was niet zoals het materiaal dat we nu kennen: het was sterk gekleurd met metalen, ondoorzichtig, en gelijkwaardig aan edelstenen als turkoois en lapis lazuli. Het werd in Egypte en Mesopotamië gemaakt en magisch-religieuze eigenschappen toegedicht. Pas in de Grieks-Romeinse wereld begint glas te lijken op wat we nu kennen: een alledaags gebruiksvoorwerp.

Geschiedenis van het glas

Door glas chemisch te analyseren, kunnen we de verschillende gebruikte recepten achterhalen, reconstrueren waar grondstoffen werden uitgebaat en hoe de glasnijverheid georganiseerd werd. Zo weten we dat de eerste glasindustrie werd gedreven door de zeldzaamheid van edelsteen en een nood aan alternatieve materialen voor ritueel en diplomatie. Latere glasfabrieken produceerden massaal en waren op handel gericht. De studie van de geschiedenis van glas voedt zo onze kennis van contacten en uitwisseling tussen deze eerste staten, en het ontstaan van wereldwijde handel.

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Overig programma

 • dinsdag 22 maart 2022 | prof. dr. Ruurd Halbertsma
  Keizerlijke propaganda is géén eenrichtingsverkeer
  Meer informatie en aanmelden
 • dinsdag 19 april 2022 | prof. dr. Wil Roebroeks
  Landschapsmanagement, 125.000 jaar geleden?
 • dinsdag 17 mei 2022 | prof. dr. Joanita Vroom
  Het globalisme van de Middeleeuwen is nooit goed begrepen
Patrick Degryse vroege handelsnetwerken

Patrick Degryse