Online lezing door Quentin Bourgeois

Naar aanleiding van het succes van de Leidse stellingen-lezingreeks van 2022 bundelen het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden opnieuw de krachten. Twee keer per maand is er een online lezing van een van onze vermaarde wetenschappers. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen ze u mee in de wereld van de archeoloog.

Quentin Bourgeois

Op dinsdag 13 juni is het de beurt aan dr. Quentin Bourgeois, universitair docent Europese prehistorie aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

  • datum: dinsdag 13 juni 2023
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: thuis via online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden online lezing

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Dr. Quentin Bourgeois

Universitair docent Europese prehistorie aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden
Stelling: Grootschalige burgerparticipatie is de toekomst van archeologie

Ontdekkingen van vrijwilligers

In het Erfgoed Gezocht-project hebben duizenden vrijwilligers meegezocht naar de resten van grootschalige prehistorische cultuurlandschappen op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De ontdekkingen die deze vrijwilligers gedaan hebben zijn baanbrekend en herschrijven de kennis die archeologen tot dan toe hadden. Dankzij hun ontdekkingen weten we nu dat de huidige, prachtige natuurgebieden duizenden jaren geleden één groot cultuurlandschap waren.

Actieve ambassadeurs

De kracht van deze duizenden vrijwilligers zit hem erin dat zij niet alleen vinden wat wij verwachtten dat ze zouden vinden, maar ook dat ze dingen tegenkwamen waarvan we het bestaan niet eens vermoedden. Maar de wetenschappelijke opbrengst is misschien niet de enige, of zelfs niet de belangrijkste uitkomst. Deze duizenden vrijwilligers zijn nu een actieve groep ambassadeurs voor het erfgoed, en het bewustzijn dat zo’n project creëert is misschien nog belangrijker voor de toekomst van de archeologie.

Meer Leidse stellingen-lezingen in 2023

  • Dinsdag 30 mei: Mark Driessen stelt ‘millennia oude irrigatietechnieken kunnen van de woestijn een groene oase maken’
  • Dinsdag 27 juni: Godelieva van der Randen stelt ‘Restaureren doen we voor de eeuwigheid’
Leidse stellingen Quentin Bourgeois, Godelieva van der Randen, Mark Driessen