Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door Elizabeth den Hartog

Elizabeth den Hartog, kunsthistorica en universitair docent aan de Universiteit Leiden, houdt een lezing over de bouw en inrichting van kerken en kloosters in Nederland rond het jaar 1000. De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe RMO-tentoonstelling Het jaar 1000.

  • datum: dinsdag 9 januari 2024
  • tijd: 19.30 – 20.30 uur (museum open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Fragmenten van een verloren wereld

Elizabeth den Hartog vertelt in haar lezing over de kerkbouwkunst en kerkinrichting rond het jaar 1000 in wat nu Nederland is. Fragmentarisch bleef er een en ander van de gebouwen bewaard, terwijl annalen en kronieken het verhaal van deze kerken aanvullen. Interessant is dat in deze tijd zowel mannen als vrouwen bij de bouw en inrichting betrokken waren. Uit bepaalde bronnen blijkt bovendien dat er de nodige bekoring uitging van de kerkschatten. Meer dan eens gaf dit aanleiding tot hebzucht en diefstal.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO om 19.30 uur een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de RoMeO-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Kerken rond het jaar 1000 zalen

Te zien in de tentoonstelling 'Het jaar 1000': 10de-eeuwse Ansfridus-codex, met o.a. een kruis van goud met filigraandraad (collectie: Museum Catharijneconvent, Utrecht)