Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

De joden van Elephantine

Karel van der Toorn (Universiteit van Amsterdam) houdt een lezing over de herkomst van een joodse gemeenschap die in de vijfde eeuw v.Chr. in het diepe zuiden van Egypte leefde, op het eiland Elephantine in de Nijl. Een onlangs vertaalde papyrus uit de vierde eeuw v.Chr. werpt een verrassend licht op hun geschiedenis.

  • datum: donderdag 7 maart 2019
  • tijd: 17.15 uur – 18.00 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: gratis

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en Ex Oriente Lux.

Aanmelden

Aanmelden voor de lezing kan via onderstaand aanmeldformulier. Wilt u nóg iemand aanmelden? Ververs dan de pagina en vul het nieuwe formulier in. Herhaal dit voor elke nieuwe aanmelding.

  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

Joden, Perzen en Arameeërs

In het diepe zuiden van Egypte leefde in de vijfde eeuw voor onze jaartelling een joodse gemeenschap. De joden woonden op het eiland Elephantine en stonden in dienst van de Perzen—destijds de heersers over Egypte. Samen met de Aramese kolonie van het tegenover gelegen Aswan (Syene) ontvingen de joden onderdak en onderhoud in ruil voor militaire dienstverlening. Het joodse leven op het eiland in de Nijl is gedocumenteerd door een rijke verzameling papyri en beschreven potscherven.

Nieuwe inzichten door sensationele vondst

Over de herkomst van de kolonie was tot voor kort weinig bekend. Die situatie is nu veranderd. Een onlangs uitgegeven papyrus uit de vierde eeuw voor onze jaartelling blijkt religieuze en historische teksten te bevatten die het mogelijk maken de geschiedenis van de joden van Elephantine te traceren. De papyrus is een breinbreker. Het schrift is Demotisch, maar de taal Aramees—wat verklaart dat het meer dan een eeuw heeft geduurd voordat de vertaling van de tekst het licht zag. De sensationele vondst werpt een nieuw en verrassend licht op de joden van Elephantine en hun Aramese buren aan de overzijde van de rivier.

De karakteristieke rotsen van het eiland Elephantine lijken een beetje op olifanten

Bezoek ons: