Livestream-lezingenserie over revolutie en de oudheid
Met een serie van vier online lezingen over revolutie in de oudheid brengt de Week van de Klassieken een aantal gerenommeerde wetenschappers uit binnen- en buitenland in uw huis- of werkkamer. Aan deze internationale livestream-lezingenserie werken mee: dr. Adrastos Omissi (Universiteit van Glasgow), prof. Edith Hall (Universiteit van Durham), dr. Aris Politopoulos & dr. Angus Mol (Universiteit Leiden) en dr. Claire Stocks (Universiteit van Newcastle). Alle livestreams beginnen om 20.00 uur (behalve op 2 april, die begint om 15.00 uur) en duren ongeveer een uur.
- data: vrijdag 24, zondag 26 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april 2023
- tijd: 20.00 – 21.00 uur (2 april: 15.00 – 16.00 uur)
- locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
- kosten: gratis
- voertaal lezingen: Engels
Programma
Vrijdag 24 maart 2023
Lezing dr. Adrastos Omissi (Universiteit van Glasgow)
Revolving without Revolution: Violence, Civil War, and Political Change in Rome’s unregulated Monarchy
Zondag 26 maart 2023
Lezing prof. Edith Hall (Universiteit van Durham)
Revolutions and Antiquity: Spartacus as Symbol of Liberation
Zaterdag 1 april 2023
Lezing dr. Aris Politopoulos & dr. Angus Mol (Universiteit Leiden)
Game Changers: Antiquity and Video Games
Zondag 2 april 2023
Lezing dr. Claire Stocks & dr. Barbara Birley (Universiteit van Newcastle)
The Vindolanda Tablets: revolutionising our understanding of frontier life in Roman Britain
Iedereen kan deze lezingenreeks thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.
Vrijdag 24 maart: dr. Adrastos Omissi
Revolving without Revolution: Violence, Civil War, and Political Change in Rome’s unregulated Monarchy, from the first century BC to the fifth AD (aanvang 20.00 uur)
Deze lezing gaat uitgebreid in op de Romeinse keizerlijke macht in de periode waarin het Romeinse rijk het Middellandse Zeegebied domineerde. Dr. Adrastos Omissi (Universiteit van Glasgow) onderzoekt hoe keizerlijke macht tot stand kwam, hoe deze werd overgedragen van keizer op keizer, en vertelt waarom het Romeinse rijk zo vatbaar was voor militaire macht, opstand en burgeroorlog.
Onnatuurlijke dood
Het was het lot van een overweldigende meerderheid van de Romeinse keizers om door hun onderdanen te worden vermoord. Van de negenentwintig decennia tussen 190 na Chr. en 480, het jaar waarin de laatste man die aanspraak maakte op de titel van Romeinse keizer in het westen stierf, waren er slechts twee die niet gemarkeerd werden door een burgeroorlog. Deze lezing onderzoekt de redenen voor deze schijnbare chaos, de gevolgen ervan voor de werking van de Romeinse regering en het politieke leven, en de maatregelen die de Romeinse staat nam om zich aan te passen aan deze omstandigheden.
Dr. Adrastos Omissi is docent Latijnse literatuur aan de Universiteit van Glasgow. Zijn werk verkent burgerconflicten, politieke cultuur en de rol van het collectieve geheugen in de laat-Romeinse wereld. Hij is de auteur van Emperors and Usurpers in the Later Roman Empire (2018) en co-editor, met Alan Ross (Ohio State University), van Imperial Panegyric from Diocletianus to Honorius (2020).
Zondag 26 maart: prof. Edith Hall
Revolutions and Antiquity: Spartacus as Symbol of Liberation (aanvang 20.00 uur)
In 73 v. Chr. leidde een tot slaaf gemaakte Thracische gladiator een opstand van slaven en verarmde vrijen die bijna uitmondde in een zegevierende revolutie die in staat was het Romeinse rijk ten val te brengen. Hoewel de opstand mislukte, schreven historici uit de oudheid, waaronder Plutarchus en Appianus, in gloeiende bewoordingen over Spartacus’ moed, intelligentie, discipline en egalitaire principes.
Slavernij
Toen deze bronnen opnieuw werden beoordeeld tijdens de Europese Verlichting, inspireerde Spartacus niet alleen mensen die streden voor de afschaffing van de slavernij, maar ook voor dekolonisatie, arbeidersrechten, algemeen kiesrecht en sociaaleconomische gelijkheid. Deze lezing reconstrueert wat we weten over de oude slavenopstand en traceert de ontvangst ervan vanaf de achttiende eeuw tot Stanley Kubricks bewierookte film Spartacus (1960) met Kirk Douglas in de hoofdrol.
Edith Hall is professor aan de afdeling Klassieke Talen en Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Durham. Ze heeft meer dan dertig boeken gepubliceerd, waaronder, met Henry Stead, A People’s History of Classics: Class and Greco-Roman Antiquity in Britain and Ireland 1669-1939 (2020) en Greek and Roman Classics in the British Struggle for Social Reform (2016). Ze leidt een campagne om lessen Classical Civilization en Ancient History toe te voegen aan het Britse onderwijs, is regelmatig te zien op de BBC en werd in 2022 verkozen tot Fellow of the British Academy.
Zaterdag 1 april: dr. Aris Politopoulos & dr. Angus Mol
Game Changers: Antiquity and Video Games (aanvang 20.00 uur)
De oudheid en videogames: dat lijkt een onwaarschijnlijk paar. Videogames hebben echter altijd een vruchtbare relatie met de oudheid gehad. Van de vroegste computerspellen tot de nieuwste blockbusters: de geschiedenis en culturen van Mesopotamië, Egypte, Griekenland en Rome worden gebruikt als leuke plekken om in te spelen en het verleden te ontdekken.
Games als game-changer
Bovendien hebben spellen die zich in de oudheid afspelen ons revolutionaire innovaties in de ontwikkeling van games gebracht, van Hamurabi, het eerste verhalende computerspel tot de meeslepende open werelden van Assassin’s Creed. Daarbij hebben games ons ook laten spelen met onze eigen perspectieven en stereotypen over de Klassieke Oudheid. In deze lezing nemen Aris Politopoulos en Angus Mol u mee door deze game-changers die zich in de oudheid afspeelden. Ze bespreken hoe die een revolutie teweegbrachten in de gamegeschiedenis en ons begrip van het verleden.
Dr. Aris Politopoulos is universitair docent Archeologie en Cultuurpolitiek aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.
Dr. Angus Mol is universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society.
Zondag 2 april: dr. Claire Stocks & dr. Barbara Birley
The Vindolanda Tablets: revolutionising our understanding of frontier life in Roman Britain (aanvang 15.00 uur)
Het is vijftig jaar geleden dat de ontdekking van de eerste groep Vindolanda-tabletten een revolutie teweegbracht in ons begrip van het leven aan de grens in Romeins Brittannië. In 2017 werd nog eens een groep tabletten gevonden. Samen bieden deze tabletten een ongeëvenaard inzicht in het dagelijkse leven in het Romeinse fort Vindolanda. In deze lezing bespreekt dr. Claire Stocks enkele details, karakters en verhalen die onthuld worden door de teksten op deze kleine, dunne stukjes hout. Ze bestaan uit brieven aan vrienden en familie, boodschappenlijstjes, gegevens over troepeninzet en een mogelijk beroep op (onder meer) keizer Hadrianus.
Stemmen uit het verleden
Zo bieden deze tablets inzicht in alle lagen van de samenleving. Ze zijn ook volledig herkenbaar: wie zou er geen sympathie voelen voor de soldaat die in het uiterste noorden van het rijk is ingezet en een paar sokken nodig heeft? Deze stemmen uit het verleden roepen onze aandacht en herinneren ons eraan dat het leven tijdens de Romeinse bezetting van Groot-Brittannië om meer ging dan oorlog en conflict.
Dr. Claire Stocks is hoofddocent Klassieke Talen aan de Universiteit van Newcastle. Haar onderzoeksinteresses omvatten Latijnse literatuur en digitale geesteswetenschappen. Samen met de Vindolanda Trust, Creative Assembly, Entertainment Games Ltd. en het Rijksmuseum van Oudheden heeft ze gewerkt aan een reeks online games waarin de oude wereld centraal staat.
Dr. Barbara Birley is de conservator van de Vindolanda Trust en werkt al vijfentwintig jaar met de collectie. Haar belangrijkste werk is gericht op de objecten van de opgravingen van de Trust, evenals het behoud en de interpretatie ervan voor het Vindolanda Museum, het Roman Army Museum en de digitale output.
Overige activiteiten Week van de Klassieken
Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.
Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Scène op een Griekse vaas (330-320 v.Chr.) uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden