Homeruslezing in het museum of thuis

U kunt de Homeruslezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Door Annelies Verbeke

Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken de Homeruslezing, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. In 2023 wordt de lezing gehouden door Annelies Verbeke. De titel van haar lezing luidt De jeugd van tegenwoordig. Maarten Asscher, Patrick Lateur, Marita Mathijsen, Kristien Hemmerechts en Christiaan Weijts verzorgden de vijf voorgaande lezingen.

De Homeruslezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023) en wordt ook als publicatie uitgegeven door uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (€ 7,50).

In het museum of via livestream

U kunt de Homeruslezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

De jeugd van tegenwoordig

Annelies Verbeke valt in slaap bij spektakelfilms als Spartacus en Gladiator, maar leest nu en dan wel graag een oude Griekse of Romeinse tekst in vertaling. In haar Homeruslezing gaat ze na wat ze aan haar opleiding op het gymnasium, met Latijn en Grieks in haar vakkenpakket, heeft overgehouden. Bijvoorbeeld het inzicht dat er destijds ook al geklaagd werd over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Er is veel veranderd sinds de oudheid, maar veel ook weer niet.

Vrouwen

Verbeke staat stil bij de oude geschriften die haar hebben geraakt en geïnspireerd, niet in de laatste plaats Homerus’ Odyssee. Daarnaast gaat ze in op de aandacht die in hedendaagse literatuur (terecht) wordt besteed aan vrouwen in de oudheid.

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003) en ontving diverse literaire prijzen voor haar werk.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Verstuur onderstaand formulier als u de Homeruslezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Homeruslezing 2023