Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Uitreiking Homerusprijs 2020 en Homeruslezing

Welk boek heeft het afgelopen jaar het beste een brug weten te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden en mag zich de winnaar van de Homerusprijs 2020 noemen? Op de Homerusdag zal de winnaar bekend worden gemaakt. Aansluitend verzorgt Marita Mathijsen (Universiteit van Amsterdam) de Homeruslezing.

  • datum: zaterdag 12 september 2020
  • tijd: 15.00 – 17.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis
  • georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Uitreiking NKV-Homerusprijs

De jaarlijkse NKV-Homerusprijs wordt toegekend aan de auteur(s) van het Nederlandstalig werk (boek, vertaling) dat volgens de leden van het Verbond en de jury het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Naast de eeuwige roem is aan de prijs een fraaie glassculptuur verbonden.

Homeruslezing 2020

De Homeruslezing 2020 wordt gehouden door Marita Mathijsen (Universiteit van Amsterdam) en heet Krimp in het Latijn, of hoe het Latijn verdween uit de geleerde wereld in Nederland. In academische kringen was het Latijn eeuwenlang de lingua franca. In haar lezing staat Mathijsen stil bij de dynamiek van de negentiende eeuw, toen deze situatie veranderde. Terwijl sommige overtuigde classici zelfs nog correspondeerden en dichtten in het Latijn, de taal die volgens de dichter Van Lennep leidde ‘tot smaak en kennis en zoo veel andere zaken’, stelde men ook vragen. Kan het middelbaar onderwijs zich niet beter concentreren op moderne talen, om de Nederlandse handelspositie te verbeteren? Is het redelijk en doeltreffender om dissertaties voortaan in de landstaal te schrijven? Kritische stemmen wezen erop dat sommige hoogleraren het Latijn nauwelijks machtig waren, en hun gehoor nog minder. Tegelijkertijd waren de dichters van Tachtig gefascineerd door de antieken, maar ze lazen die met nieuwe ogen. De romantiek, het nationalisme, de handelsgeest: allemaal invloeden die de blik op de traditie veranderden.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Askist_Odysseus

Etruskische askist met een scène uit de Odyssee van Homerus (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Bezoek ons: