Slotlezing door Willemijn Waal

De slotlezing van de Week van de Klassieken wordt gehouden door Willemijn Waal, directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en universitair docent Hittitisch. Ze vertelt over de overeenkomsten tussen de Ilias en de Odyssee en epische composities in spijkerschrift, zoals het Hittitische Kumarbi-epos en het Mesopotamische Gilgamesj-epos.

  • datum: zondag 2 april 2023
  • tijd: 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (deze lezing wordt niet via livestream uitgezonden)
  • kosten: gratis
  • in samenwerking met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten

Homerus in het licht van spijkerschriftliteratuur

In de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen twee Engelstalige publicaties die een ware revolutie betekenden voor de bestudering van klassieke literatuur: The Orientalizing Revolution van Walter Burkert en The East Face of Helicon van Martin West. Beide boeken laten overtuigend zien dat de vroege Griekse literatuur niet los kan worden gezien van die van het oude Nabije Oosten. Deze lezing gaat over de overeenkomsten tussen de Ilias en de Odyssee en epische composities in spijkerschrift, zoals het Hittitische Kumarbi-epos en het Mesopotamische Gilgamesj-epos. Wat kunnen die overeenkomsten ons vertellen over de totstandkoming en transmissie van de werken van Homerus?

Willemijn Waal

Willemijn Waal is universitair docent Hittitisch aan het Instituut voor Regiostudies en directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Gilgamesh spijkerschrift

Gilgamesh en Enkidu doden Humbaba in het cederwoud | 19e-17e eeuw v.Chr. | collectie: Vorderasiatisches Museum, Berlijn