Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Livestream-boekpresentatie door Daan Nijssen

Schrijver en wetenschapper Daan Nijssen presenteert via een livestream-verbinding vanuit de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden zijn nieuwe boek Het wereldrijk van het Tweestromenland. Hij beschrijft hierin de opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië in het gebied tussen Eufraat en Tigris, in het eerste millennium v.Chr.

  • datum: dinsdag 26 januari 2021
  • tijd: 19.00 – 20.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Omniboek

Het wereldrijk van het Tweestromenland verschijnt op 26 januari 2021 bij Uitgeverij Omniboek. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel van het Rijksmuseum van Oudheden voor € 28,50 (400 pagina’s, paperback).

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze boekpresentatie gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Programma

  • 19.00-19.05 uur: welkomstwoord
  • 19.05-19:35 uur: lezing Daan Nijssen
  • 19.35-19.40 uur: uitreiking eerste exemplaar
  • 19.40-19.55 uur: beantwoorden vragen n.a.v. livestream
  • 19.55-20.00 uur: afsluiting

Het wereldrijk van het Tweestromenland

In Het wereldrijk van het Tweestromenland beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen, hadden de Assyriërs rond 670 v.Chr. verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland. In 612 v.Chr. brachten de Babyloniërs en de Meden deze grootmacht ten val en kwam onder illustere koningen als Nebukadnessar en Nabonidus het Babylonische Rijk tot bloei. Maar ook deze grootmacht moest in 539 v.Chr. pas op de plaats maken voor het Perzische Rijk, onder de legendarische koning Cyrus de Grote. Het Perzische Rijk breidde zich in rap tempo uit en raakte onder Xerxes slaags met de Grieken, precies 2500 jaar geleden. In Het wereldrijk van het Tweestromenland, dat veel kaarten en afbeeldingen bevat, biedt Daan Nijssen een overzicht van de wereldrijken in het gebied tussen Eufraat en Tigris in het eerste millennium v.Chr.

Over de auteur

Daan Nijssen (1989) studeerde Oudheidstudies aan de VU, waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van het oude Nabije Oosten. Na zijn studie publiceerde hij onder meer in Ancient History Magazine en op Sargasso.nl.

Daan Nijssen Tweestromenland

Bezoek ons: