Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezingenavond met National Geographic

De Week van de Klassieken-lezingenavond Strijd in steen gaat over de tempels die op de Acropolis staan. De centrale vraag is of de tempel die wij het Parthenon noemen, in de oudheid ook écht het Parthenon was, of een andere tempel? Met lezingen van Janric van Rookhuijzen, Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter.

 • datum: zondag 6 september 2020
 • tijd: 20.00 – 22.00 uur
 • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
 • kosten: gratis
 • georganiseerd in samenwerking met National Geographic Historia, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)
   National Geographic Historia

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Controversiële, nieuwe denkbeelden

Historicus Janric van Rookhuijzen bestudeerde de naamgeving en locatie van de tempels op de Acropolis in Athene, een van de hoogtepunten van de klassieke cultuur. Daarbij combineerde hij informatie uit antieke bronnen met archeologische vondsten. Dat leverde controversiële denkbeelden op over de naam en locaties van de verschillende tempels.

Welke tempel was het Parthenon?

Strijd in Steen gaat over de vraag welke van de tempels die op de Acropolis staan nu eigenlijk het Parthenon was – de centrale vraag uit het artikel dat van Rookhuijzen in januari publiceerde in het American Journal of Archaeology en National Geographic Magazine. De andere sprekers op deze avond (Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter) plaatsen de Acropolis in een historisch en cultureel kader.

Programma

 • 20.00 – 20.10 uur: introductie en welkom door moderator Martje de Vries (Radboud Universiteit)
 • 20.10 – 20.25 uur: Eric Moormann (Radboud Universiteit) – Het Parthenon als pin-up
 • 20.30 – 20.45 uur: Gert-Jan van Wijngaarden (Universiteit van Amsterdam) – Mythen en gebouwen op op de Acropolis: een Myceens paleis?
 • 20.50 – 21.10 uur: Janric van Rookhuijzen (Universiteit Utrecht) – De maagden van het Parthenon
 • 21.15 – 21.30 uur: Ineke Sluiter (Universiteit Leiden) – Wat kan het ons schelen?
 • 21.30 – 22.00 uur: discussie en afsluiting

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Het Parthenon op de Acropolis

Reconstructie van de Acropolis en Areopagus in Athene, door Leo von Klenze (1846, collectie: Neue Pinakothek, München).

Bezoek ons: