David Kertai | Het Luristan-schild

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt David Kertai, conservator collectie oude Nabije Oosten, over het Luristan-schild uit Iran. Het prachtig bewerkte object staat vol afbeeldingen die bekend voorkomen, maar er toch wat vreemd uitzien. Het is daarom altijd de vraag geweest of het schild wel echt is.

  • datum: zondag 22 oktober 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een versierd schild uit Iran

Dit schild is een prachtig voorbeeld van de metaalbewerking waar de bewoners van de Iraanse provincie Luristan in de vroege ijzertijd (11de tot 6de eeuw v.Chr.) beroemd om zijn geworden. Luristan lag in het majestueuze Zagrosgebergte dat Irak en Iran scheidt, te midden van de grote rijken uit die tijd: Assyrië en Babylonië in Irak en Elam in Iran.

Te mooi om waar te zijn

Het Luristan-schild staat vol met allerlei afbeeldingen die bekend voorkomen, maar er toch wat vreemd uitzien. Wisten de makers niet wat ze afbeeldden of gaven ze hun eigen draai aan bekende scènes? Of – en dat is de mening van veel wetenschappers geweest – is het schild een moderne vervalsing? In zijn lezing bespreekt David Kertai het schild en de antieke (en moderne) cultuur waar die mogelijk uit voortkomt.

Meer topstukkenlezingen in 2023

  • Zondag 8 oktober: conservator Daniel Soliman over de Egyptische sarcofaag van Wahibreëmachet
  • Zondag 5 november: conservator Ruurd Halbertsma over het kurkmodel van de grote tempel van Paestum
  • Zondag 19 november: restaurator Renske Dooijes over de Romeinse sarcofaag van Simpelveld
  • Zondag 3 december: conservator Jasper de Bruin over Romeinse grafvondsten in Heerlen
Luristan-schild

Het Luristan-schild | collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop