Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door Jasper de Bruin

Jasper de Bruin (RMO-conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd) houdt een lezing over de recente vondst van een Romeins militair steunpunt bij Hazerswoude (Zuid-Holland). Dat gebeurde op een plek waar archeologen dat niet hadden verwacht, namelijk precies tussen de Romeinse limes-forten van Leiden en Alphen aan den Rijn in.

  • datum: dinsdag 14 juni 2022
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museumcafé open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Een onverwachte vondst

In oktober en november 2021 was het Rijksmuseum van Oudheden betrokken bij een opgraving in Hazerswoude (Zuid-Holland). Hier werden vondsten gedaan die wezen op de aanwezigheid van een Romeins militair steunpunt. Dat gebeurde op een plek waar archeologen dat niet hadden verwacht, namelijk precies tussen de Romeinse limes-forten van Leiden en Alphen aan den Rijn in. In deze lezing vertelt Jasper de Bruin over het belang van deze vindplaats. Ter vergelijking kijkt hij naar andere, vergelijkbare vindplaatsen langs de limes, de grens van het Romeinse Rijk, die tweeduizend jaar gelden langs de Rijn liep.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Mocht u later onverhoopt verhinderd zijn voor deze middag, geef dit a.u.b. aan ons door via ! Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Please enter a number from 1 to 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Actueel Romeinse muntschat Marcus Aurelius limes

Munt met keizer Marcus Aurelius (166 na Chr.), gevonden in Hazerswoude

Opgraving Hazerswoude limes

Werk in uitvoering in Hazerswoude