Boekpresentatie door Fik Meijer

Fik Meijer presenteert deze middag met een lezing zijn nieuwe boek Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld. Hij gaat op zoek naar de verschillende staatsinrichtingen in de antieke wereld en de reacties daarop van degenen die er profijt van hadden, of zich er juist slachtoffer van voelden. 

  • datum: woensdag 6 december 2023
  • tijd: 15.30 – 16.00 uur (signeren tot 17.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (deze boekpresentatie wordt niet via livestream uitgezonden)
  • kosten: gratis (excl. museumentree)

Na afloop kunt u het boek kopen en laten signeren door de auteur. Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld verschijnt op 6 december 2023 bij Uitgeverij Prometheus. Het boek is vanaf die datum te koop in de museumwinkel voor € 25 (336 pagina’s, hardcover).

Over Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld

Fik Meijer begint zijn verhaal bij de heldensamenleving van Homerus en eindigt bij het keizerschap in Rome. Daartussen ligt een lange geschiedenis vol politieke ups en downs. De belangrijkste staatsvormen komen voorbij: het koningschap, de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische samenleving in Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse republiek en ten slotte het keizerschap, dat bijna vijf eeuwen in wisselende vormen standhield.

Vrouwen, vreemdelingen en slaven

Talloze mensen hadden geen deel aan het politieke proces. Het waren de hele oudheid door vaak dezelfde groepen: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Ze moesten maar afwachten wat bestuurders met hen van plan waren. Vooral slaven hadden het zwaar. Ze misten elke vorm van vrijheid en moesten zich de grootste vernederingen door hun eigenaars laten welgevallen, zonder dat de overheid maatregelen nam om hun positie ook maar een beetje te verbeteren.

Samenhang tussen politiek en samenleving

Om zijn verhaal kracht bij te zetten heeft Meijer tussen de beschrijvingen of analyses aparte tekstdelen gevoegd, waarin hij een bijzonder voorval, een opvallende getuigenis, een legendarische figuur of een mythe nader belicht. Zo probeert hij de samenhang tussen politiek en samenleving in de antieke wereld duidelijker naar voren te brengen.

Over de auteur

Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van onder meer Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Jezus en de vijfde evangelist en De vele gezichten van Sicilië.

Fik Meijer Goede tijden slechte tijden in de antieke wereld

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de boekpresentatie wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid