Toneel try-out met lezingen

Deze avond staat in het teken van Euripides’ Hecuba, een aangrijpend en duister toneelstuk over de koningin van Troje, die de dood van twee van haar kinderen wil wreken. De professoren Ineke Sluiter en Maria Boletsi houden een korte lezing, waarna studenten van de Leidse opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur enkele scènes uit het stuk opvoeren.

  • datum: dinsdag 28 maart 2023
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • aanmelden: via het aanmeldformulier
  • organisatie: in samenwerking met Universiteit Leiden

Deze avond over Euripides’ Hecuba wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023).

Try-out en lezingen

In het eerste deel van deze avond houden prof. Ineke Sluiter (Grieks, Universiteit Leiden) en prof. Maria Boletsi (moderne literatuurwetenschap, Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam) allebei een lezing, getiteld Mannen! (Sluiter) en Hecuba and the Politics of Mourning: From Classical Greece to the Present (Boletsi). Ze bespreken het toneelstuk en de actualiteit ervan voor onze tijd. Het tweede deel is voor de toneelgroep van de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden, onder leiding van Christoph Pieper. Ze geven een indruk van het stuk door bij wijze van try-out enkele scènes op te voeren voor de coulisse van de Egyptische tempel in de Tempelzaal.

Wraak

Hecuba is een aangrijpend, duister en raadselachtig toneelstuk over de koningin van Troje, die na de verovering van haar stad door de Griekse overwinnaars naar Griekenland verscheept wordt, samen met andere Trojaanse krijgsgevangenen. Daar hoort ze over de dood van twee van haar kinderen: Polyxena en Polydorus. Polyxena is als mensenoffer bij het graf van Achilles gedood. Polydorus werd naar een gastvriend van koning Priamus werd gestuurd, die hem vervolgens doodde. In waanzinnige rouw denkt Hecuba alleen nog maar aan wraak.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de avond wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Hecuba

Pierre Peyron: the despair of Hecuba | 1784 | Wikimedia commons