Livestream-lezing door Miguel John Versluys

Prof. dr. Miguel John Versluys (hoogleraar Klassieke en Mediterrane Archeologie aan de Universiteit Leiden) houdt een livestream-lezing over het Iseum Campense in Rome. Dit kolossale heiligdom voor de van oorsprong Egyptische godin Isis werd in opdracht van keizer Domitianus gebouwd. In zijn lezing vertelt Versluys hoe de tempel er precies uitzag en waarom Domitianus Egypte zo’n belangrijke rol in zijn zelfpresentatie gaf.

  • datum: dinsdag 8 februari 2022
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: thuis via gratis livestream
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum
  • onderdeel van de Domitianus-lezingenserie in het kader van de tentoonstelling God op aarde

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Het Iseum Campense op de Campus Martius in Rome

Na een grote brand rondom de Campus Martius (het Marsveld) in het centrum van Rome, bouwde keizer Domitianus in 80 na Chr. op die plaats het Iseum Campense, een kolossaal heiligdom voor de van oorsprong Egyptische godin Isis. Miguel John Versluys vertelt in zijn lezing over het heiligdom zelf en de betekenis ervan. Hoe zag deze tempel er precies uit? Waarom gaf Domitianus Egypte zo’n belangrijke rol in zijn zelfpresentatie? En moeten we het monument nu duiden als Egyptisch of Romeins: wat werd er precies verankerd in het Iseum Campense?

Egyptisch of Romeins obelisk Domitianus

De obelisk van Domitianus op de Piazza Navona, destijds onderdeel van het Iseum Campense