Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Het vroege christendom op het eiland van Aphrodite

In de vijfde editie van de jaarlijkse Egerialezing vertelt dr. Fryni Hadjichristofi, verbonden aan het Departement van Oudheden van Cyprus, over het vroegchristelijke Cyprus (ca. 4de – 7de eeuw na Chr.). Het was een welvarende periode waarin vele, uitbundig met marmer versierde basilica’s werden gebouwd.

  • datum: donderdag 21 november 2019
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis | graag vooraf aanmelden
  • voertaal: Engels

Vanaf de 4de eeuw na Chr., tot aan de Arabische invasies in de 7de eeuw na Chr., kende Cyprus een periode van economische voorspoed. Het was een gevolg van de exploitatie van de rijke kopermijnen en de handel in bijvoorbeeld hout en landbouwproducten. De Cypriotische welvaart werd weerspiegeld in de vele christelijke kerken die werden gebouwd na de verwoestende aardbevingen van 332 en 342 na Chr.

Architectuur van basilica’s

Cyprus was ook een eiland dat in politiek en cultureel opzicht van vele kanten werd beïnvloed. Het lag immers op een kruispunt van de Egeïsche Zee, Klein-Azië en de Syro-Palestijnse kust, en halverwege de lijn Constantinopel-Egypte. Deze diversiteit weerspiegelde zich in de architectuur van de basilica’s die in deze tijd werden gebouwd.

Luxe interieurs van marmer

De kerken werden voorzien van luxueuze interieurs, gemaakt van marmer dat werd geïmporteerd uit het eiland Proconnesus en andere delen van het rijk. Het marmer werd gebruikt voor kolommen, kapitelen, koorschermen en altaren. De muren van de basilica’s waren bedekt met champlevé-reliëfs, mozaïeken, fresco’s en pleisterdecoratie, terwijl de vloeren waren bedekt met kleurrijke marmeren tegels en mozaïeken.

Egerialezing

De Egerialezing is een jaarlijkse lezing over religie en cultuur in de Late Oudheid, het vroege christendom en het antieke jodendom. De reeks startte in 2015 en wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, de leerstoel Geschiedenis en Cultuur van het Antieke Jodendom en het Vroege Christendom, het Leidse Instituut voor Geschiedenis, het Leiden University Institute for History en het Leiden University Center for the Arts in Society.

Egeria: een dame op reis

Egeria was een hoog opgeleide en rijke dame uit Galicië, die rond 380 naar het oosten van het Mediterrane gebied reisde. Ze voelde zich door God geroepen tot deze riskante onderneming, maar deed het ook uit nieuwsgierigheid. Egeria’s reisverhaal is grotendeels bewaard gebleven en het is één van de zeer weinige teksten uit de Oudheid die door een vrouw is geschreven.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier om u aan te melden voor deze lezing. U kunt slechts 1 persoon per aanmelding invullen. Wilt u nóg iemand aanmelden? Ververs dan de pagina en vul het formulier opnieuw in voor die persoon.

  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

De vroegchristelijke basilica van Chrysopolitissa in Paphos (foto: Departement van Oudheden, Cyprus).

Dr. Fryni Hadjichristofi

Egerialezing logo

Bezoek ons: