Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Dr. Mariëtte Verhoeven van de Radboud Universiteit in Nijmegen houdt op donderdag 22 november de vierde Egeria-lezing in het Rijksmuseum van Oudheden, met als titel: Typisch Ariaans? Het bouw- en decoratieprogramma van koning Theodorik (493-526) in Ravenna.

  • datum: donderdag 22 november 2018
  • tijd: 20.00-21.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: gratis

Aanmelden

  • *=verplicht veld

Typisch Ariaans?

In de bijna dertig jaar dat de Ostrogotische koning Theodorik als heerser over Italië zetelde in Ravenna deed het zogenaamde ‘Arianisme’ zijn intrede in de voormalige hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Mariëtte Verhoeven gaat in deze vierde Egeria-lezing in op de vraag of en in hoeverre de religieuze verschillen tussen het ‘ketterse’ Arianisme en de Orthodoxie tot uitdrukking kwamen in het uitgebreide bouw- en decoratieprogramma dat Theodorik in Ravenna liet uitvoeren. Zij neemt u onder andere mee naar Theodoriks paleiskerk (nu Sant’Apollinare Nuovo), het Ariaans baptisterium en het laatste monument dat Theodorik liet bouwen: zijn eigen mausoleum. Tevens laat Verhoeven zien wat er gebeurde ten tijde van de reconciliatio, toen de Ariaanse gebouwen na de Byzantijnse verovering van Ravenna weer in Orthodoxe handen kwamen.

Mariëtte Verhoeven

Dr. Mariëtte Verhoeven is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Historische, Culturele en Literaire Studies van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze richt zich op de culturele geschiedenis van vroegchristelijke en Byzantijnse architectuur en publiceerde o.a. het boek The Early Christian Monuments of Ravenna. Transformations & Memory (Brepols 2011).

Egerialezing 2018

Mozaïek van Maria en de Drie Koningen (Basiliek van Sant'Apollinare Nuovo, Ravenna)

Bezoek ons: