Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Livestream-lezing door Luc Amkreutz

In deze livestream-lezing verzorgt RMO-conservator Luc Amkreutz een kennismaking met Doggerland, een verdwenen prehistorische Noordzeewereld. In de lezing neemt hij u mee op een ontdekkingstocht van een miljoen jaar. Hij vertelt over een van de belangrijkste archeologische landschappen ter wereld en over een ongekende klimaatverandering, net als nu.

  • datum: dinsdag 8 juni 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream-lezing vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Doggerland: een verdwenen Noordzeewereld

Voor onze kust ligt een immense verdwenen wereld: Doggerland. Daar waar nu de Noordzee is, was in de afgelopen miljoen jaar meestal land. Je kon van hier naar Engeland lopen. Het gebied was een weids rivierdal met de voorlopers van Rijn, Maas en Theems. Vroege mensachtigen bezochten dit gebied al 950.000 jaar geleden en lieten er, letterlijk, hun voetsporen achter. In de ijstijden was het een uitgestrekte steppe, waar kuddes mammoeten, rendieren en paarden doorheen trokken. Het was jachtterrein voor wolven, grottenleeuwen en onze naaste verwant, de Neanderthaler. Na de laatste ijstijd ontdekte de moderne mens dit gebied. Door de opwarming van het klimaat was het er goed toeven in een weelderige omgeving met bossen, waterrijke moerassen en kustgebieden. Maar het water bleef stijgen en achtduizend jaar geleden verdween Doggerland onder de golven.

  • De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe RMO-tentoonstelling Doggerland.

Doggerland - verdwenen wereld in de Noordzee

Mesolitische jagers | illustratie © Kelvin Wilson voor Rijksmuseum van Oudheden

Bezoek ons: