Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezingenmiddag

Prikkelende middag voor iedereen die zich met de organisatie van de klassieke schoolreis naar Italië of Griekenland bezighoudt. Nu er even niet kan worden gereisd, is dit hét moment om te kijken hoe we deze traditie op een duurzame en inclusieve manier kunnen voortzetten.

  • maandag 12 april 2021
  • tijd: 14.00 – 17.00 uur
  • deelname: gratis
  • in samenwerking met Labrys Reizen

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Programma

14.00 – 15.00 uur: de inclusieve reis
Correspondente Andrea Vreede vertelt vanuit Rome over inclusiviteit (of de weinige voorbeelden daarvan) in de rijke Romeinse geschiedenis en inclusiviteit in het Rome van nu. Mét voorbeelden van wat u daar vandaag de dag op Rome-reis met uw leerlingen van kunt zien.

15.00 – 16.00 uur: de duurzame reis
Diverse experts delen inspirerende ideeën over hoe u de klassieke schoolreis duurzamer kunt opzetten. Aansluitend is er gelegenheid is om vragen te stellen aan de panelleden tijdens een Q&A.

Panel
Tom Rankin is architect en woont al twintig jaar in Rome. Met zijn platform Sustainable Rome onderzoekt hij wat het erfgoed in de ‘Eeuwige stad’ ons kan leren over het thema duurzaamheid. Vanuit zijn passie voor steden en archeologie belicht hij monumenten vanuit nieuwe invalshoeken. De voertaal van deze presentatie is Engels.
Marianne Baas is docent Klassieke talen op het Dr. Nassau College. Met haar idee voor ‘De Romereis nieuwe stijl’ laat ze zien hoe de klassieke reis op een duurzamere wijze ingevuld kan worden. Met als resultaat: een Grand Tour door het Romeinse rijk!
De Nederlandse Iris de Brouwer woont al meer dan vijftien jaar in Napels. Met haar organisatie Local in Napels organiseert zij tours die buiten de gebaande paden gaan, waaronder een ‘Anti-Maffia tour’. Samen met Giuseppe Renzuto Iodice deelt ze de missie om reizigers de stad van de Napolitanen met andere ogen te laten zien.

U kunt zich ook aanmelden voor slechts een van deze twee programmaonderdelen.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 8 t/m 18 april 2021 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Rome-reis

Bezoek ons: