Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Stephen Hodkinson

Ondanks de nogal gewelddadige reputatie van de Spartanen, in onze tijd vooral populair onder extreemrechtse groeperingen, was hun samenleving complexer en zelfs inclusiever dan gewoonlijk wordt voorgesteld. De Britse emeritus professor Stephen Hodkinson vertelt erover.

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De Spartanen en inclusiviteit

Het antieke Sparta lijkt het tegenovergestelde van een inclusieve samenleving te zijn: een elitegroep van mannelijke krijgers – vandaag de dag stevig omarmd door extreemrechtse groeperingen – die buitenlandse groepen mensen minachtten. Ook overheersten ze tot slaaf gemaakte heloten op brute wijze en ontdeden ze zich van kinderen met een handicap. We mogen deze zaken zeker niet negeren in het onderzoek naar het oude Sparta, maar de Spartaanse samenleving was complexer en inclusiever dan het gebruikelijke geschetste beeld doet vermoeden. De geschiedenis van Sparta kent veel meer kanten en perspectieven: meer dan genoeg om een brede, diverse groep mensen te interesseren.

Over Stephen Hodkinson

Stephen Hodkinson is Emeritus Professor of Ancient History aan de University of Nottingham en stichter van het Centre for Spartan and Peloponnesian Studies. Hij schreef meer dan veertig publicaties over de geschiedenis van Sparta en de Spartaanse maatschappij, in het bijzonder over eigendom en rijkdom in het klassieke Sparta. Hij ontving het Honorary Citizenship of modern Sparta voor zijn bijdrages aan het onderzoek naar het antieke Sparta. Hij was historisch adviseur voor Kieron Gillen’s graphic novel Three (Image Comics 2014). Hij is actief betrokken bij het bestrijden van misvattingen en misbruik van Sparta door extreem rechtse groeperingen.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 8 t/m 18 april 2021 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Stephen Hodkinson

Stephen Hodkinson

Bezoek ons: