Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

De muzen in het museum

In de reeks Muzen in het museum geeft dr. Hans Smolenaars (voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam) zes inleidende colleges over vooraanstaande Griekse en Romeinse auteurs. Waar mogelijk brengt hij teksten van deze auteurs in verband met (kunst)voorwerpen uit de collectie van het museum.

De collegereeks begint op 3 februari 2019 en gaat over Ovidius’ Metamorphosen in literatuur en kunst (deel 2).

  • data: zondag 3, 10, 17, 24 februari, 3, 10 maart 2019¹
  • tijd: 10.30 – 12.00 uur
  • locatie: Nehalenniazaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 90 (zes colleges, excl. museumentree, kortingskaarten geldig), RoMeO-leden € 70
  • tickets: uitsluitend online te koop

¹ U kunt de colleges alleen als reeks bijwonen. Het is helaas niet mogelijk om individuele colleges te volgen.

Deel 1 van de collegereeks over Ovidius’ Metamorphosen was in oktober 2018. Deelname aan deze reeks is geen vereiste voor het volgen van deel 2.

Ovidius’ gedaantewisselingen

De verhalen van Ovidius (43 v.Chr.- 17 n.Chr.) zijn de afgelopen tweeduizend jaar onafgebroken gelezen en veelvuldig verwerkt in beeldende kunst en muziek. Gedaantewisselingen zijn het thema van Ovidius’ fantastische verhalen. Daphne wordt een laurier, Io een koe, Callisto een beer, Arachne een spin, Byblis een bron van tranen en Erysichthon eet zichzelf op. Veel van deze veranderingen lijken niet erg benijdenswaardig, maar er zijn uitzonderingen: Chaos wordt onze geordende Kosmos, het ivoren beeld van Pygmalion wordt een meisje van vlees en bloed en Caesar wordt als ster aan de hemel opgenomen.

De colleges

Tijdens deze colleges bestuderen we de tekst (in de vertaling van Marietje d’Hane) en enkele allegorische interpretaties uit de middeleeuwen en Renaissance, dit alles geïllustreerd met afbeeldingen van kunstvoorwerpen die vanaf de oudheid tot heden (Peter Vos) door de tekst zijn geïnspireerd.

Hommage aan Ovidius

Deze cursus is tevens een hommage aan de dichter die tweeduizend jaar geleden in ballingschap overleed, in het door hem zo verfoeide Costanza aan de Zwarte Zee. Aan dit jubileum is een uitvoerige tentoonstelling in de Scuderie in Rome gewijd: Ovidio (tot 20 januari 2019).

Muzen_Metamorphosen_Waterhouse

John William Waterhouse: Ariadne - 1898

Bezoek ons: