Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Avondsymposium over nieuw onderzoek naar een oude taal

Recent onderzoek heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten rondom het oud-Grieks, die door drie onderzoekers van de Universiteit Leiden op een voor iedereen toegankelijke manier worden gepresenteerd en uitgelegd. De presentaties zijn begrijpelijk voor iedereen, ook voor mensen die het Griekse alfabet niet kennen en voor belangstellenden wier Grieks een beetje roestig is.

 • datum: woensdag 9 september 2020
 • tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
 • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
 • toegang: gratis
 • georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 3 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Een eeuwenoude taal

Het Grieks is de taal van Homerus, Sappho en Plato, maar ook de taal van Pericles, Alexander de Grote en het Nieuwe Testament. Wie Grieks heeft geleerd op school denkt misschien dat we over die taal na zoveel eeuwen alles wel weten. Maar niets is minder waar. Recent onderzoek heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten, die op deze avond toegankelijk zullen worden gemaakt door drie onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Willemijn Waal, Luuk Huitink en Casper de Jonge

Willemijn Waal bestudeerde de geschiedenis van het Griekse alfabet. Wellicht heeft u in NRC Handelsblad over haar onderzoek gelezen. Het Griekse alfabet werd volgens haar al in de elfde eeuw voor Christus geïntroduceerd. Dit heeft grote consequenties voor ons beeld van Homerus en het vroege Griekenland.
Luuk Huitink is een van de auteurs van de nieuwste grammatica van het Grieks, die vorig jaar is verschenen bij Cambridge University Press: The Cambridge Grammar of Classical Greek. Waarin verschilt deze grammatica van eerdere beschrijvingen van de Griekse taal?
We zullen de meest recente inzichten vergelijken met de alleroudste. Nieuw onderzoek werpt namelijk ook licht op de taaltheorieën van de oude Grieken zelf. Casper de Jonge zal ingaan op de oudste grammatica van het Grieks, die rond de tweede eeuw voor Christus in Alexandrië werd geschreven.

Programma

 • 20.00 – 20.05 uur: Hugo Koning: inleiding
 • 20.05 – 20.35 uur: Willemijn Waal: De nieuwste inzichten in het oudste Griekse alfabet
 • 20.35 – 20.45 uur: discussie
 • 20.45 – 21.15 uur: Casper de Jonge: De oudste grammatica van het Grieks
 • 21.15 – 21.45 uur: Luuk Huitink: De nieuwste grammatica van het Grieks
 • 21.45 – 22.00 uur: discussie

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Geheimen van het Grieks wijreliëf

Een wijreliëf met Griekse inscripties (collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Bezoek ons: