Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Ziek, zwak en misselijk

Petra Sijpesteijn (hoogleraar Arabisch, Universiteit Leiden) houdt een lezing over brieven met klachten en rampen uit middeleeuws Egypte. Ze neemt u mee naar het vroeg-islamitische Egypte en legt uit hoe schriftelijke oproepen om hulp (op papyri) laten zien hoe de samenleving in deze tijd was gevormd.

Deze lezing wordt georganiseerd door het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS), in het kader van de lezingenreeks Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur.

Alledaagse zorgen

De droge woestijnzanden van Egypte hebben een schat aan geschriften bewaard. Documenten geschreven op papyrus waren niet bedoeld om door ons gelezen te worden, maar verdwenen op antieke vuilnisbelten als ze niet langer meer nodig waren. Nu, eeuwen later, brengen de papyri ons op een unieke directe wijze terug naar de alledaagse zorgen van de middeleeuwse Egyptenaren.

Over Petra Sijpesteijn

Petra Sijpesteijn is hoogleraar Arabisch. Haar onderzoek richt zich op de reconstructie van het dagelijks leven van moslims en niet-moslims in de begintijd van de islam, op basis van tot nu toe weinig gebruikte bronnen uit die tijd: papyri. Sinds 2017 leidt Sijpesteijn een internationaal onderzoeksproject getiteld Embedding Conquest: Naturalising Muslim Rule in the Early Islamic Empire (600-1000). Het wordt gefinancierd door de European Research Council.

Bezoek ons: