Tamar Hodos vertelt over versierde struisvogeleieren

De vijftiende BABESCH Byvancklezing wordt gehouden door dr. Tamar Hodos, lector Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Bristol. Ze vertelt over nieuw onderzoek naar een bijzonder archeologisch fenomeen in het oude Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied: versierde struisvogeleieren uit het tweede en eerste millennium v.Chr., gevonden in de context van begravingen en rituelen. Er is nu veel meer bekend over hun herkomst en hoe ze bewerkt en verhandeld werden.

  • datum: woensdag 25 mei 2022
  • tijd: 20.00 – 21.30 uur (zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • toegang: gratis
  • voertaal: Engels
  • georganiseerd door: Stichting BABESCH, i.s.m. Rijksmuseum van Oudheden

Aanmelden Byvancklezing

U kunt zich aanmelden voor het bijwonen van deze lezing via de website van Stichting BABASH

Versierde struisvogeleieren

Versierde struisvogeleieren werden tijdens het tweede en eerste millennium v.Chr. overal in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied verhandeld als luxeartikelen. De eieren werden gegraveerd, beschilderd, en soms verfraaid met ivoor, edele metalen en faience oplegwerk. Deze buitengewone eieren zijn gevonden in de context van begravingen en rituelen, maar er was altijd weinig bekend over hun herkomst en hoe ze versierd en verhandeld werden.

Nieuwe technieken, nieuwe inzichten

Onderzoekers van Bristol University, Durham University en het British Museum hebben nu technieken ontwikkeld om te achterhalen waar de eieren vandaan komen en hoe ze zijn bewerkt. In deze lezing deelt Tamar Hodos de resultaten van dit onderzoek en onthult de complexiteit van de productie, de handel, en de economische en sociale waarde van deze luxueuze organische materialen, die circuleerden tussen de concurrerende culturen van de oude Mediterrane wereld.

Over de spreker

Tamar Hodos is lector Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Bristol. Als wereldautoriteit op het gebied van archeologie van de IJzertijd in het Middellandse Zeegebied gebruikt ze postkoloniale en globaliseringstheorieën om de complexe verbanden tussen de diverse bevolkingsgroepen in dit gebied te ontrafelen. Ze leidt Globalizing Luxuries, een project dat onderzoekt welke rol luxe speelt in sociale en economische relaties tussen gemeenschappen in de oudheid. Als veldarcheologe werkte ze eerder in Turkije en momenteel in Israël.

Byvancklezing 2021

Versierd struisvogelei uit de Isis-tombe, Vulci (Italië) © Trustees of the British Museum (1850,0227) | foto: T. Hodos