Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Meesterwerken in miniatuur

Cameeën Nero Maenade

Links: keizer Nero | 30,3 x 28 x 5,2 millimeter | midden 1ste eeuw na Chr. | Rechts: dansende maenade | 17 x 9,6 x 2,5 millimeter | 40-30 v.Chr.

Elegantie en schoonheid

De elegantie en schoonheid van cameeën staan centraal in deze vaste tentoonstelling, die bestaat uit meer dan honderd exemplaren uit de recent aangekochte Content Family Collection. De cameeën (‘gesneden stenen’) dateren uit een langgerekte periode: van de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen tot in de zeventiende eeuw. De Content Family Collection is de verzameling van Derek Content, een Amerikaan van Nederlandse komaf. Het Rijksmuseum van Oudheden kocht onlangs vrijwel zijn gehele collectie aan. Door de aanwinst behoort de collectie gesneden stenen van het museum in één keer tot de topcollecties in Europa.

  • U vindt de tentoonstelling Cameeën in de Muzezaal, direct links nadat u de entreepoortjes van het museum bent doorgelopen.

Cameeën: stenen siervoorwerpen

Cameeën zijn kleine stenen siervoorwerpen, waarin een voorstelling tot in de kleinste details in reliëf is uitgewerkt. Vaak zijn ze niet groter dan een vingertop. In de oudheid waren cameeën populair als sieraad, pronkstuk en talisman. De voorstellingen lopen uiteen van keizerportretten, goden en dieren tot symbolen, spreuken en persoonlijke teksten. U ziet technisch complexe hoogstandjes, unieke exemplaren in hun originele zetting en diverse tekstcameeën. Sommige stenen zijn duizenden jaren oud, terwijl andere pas in de zeventiende eeuw zijn gemaakt.

Expositiefilm

In de expositie wordt een korte film van kunstenaars Scheltens & Abbenes getoond. Het duo is bekend van hun werk voor luxe mode- en designmerken. In de film dragen marmeren beelden uit de museumcollectie de cameeën als juwelen – zoals ze ooit waren bedoeld.

Steun van fondsen

42 topstukken van de nieuwe cameeëncollectie zijn aangekocht met aanzienlijke steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Eleonora Jeuken-Tesser Fonds, haar Fonds 1931, haar Rembrandt UK Circle Fund, haar Themafonds Oudheid en Archeologie, en de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Overige financiering is verkregen van de VriendenLoterij, particuliere donaties en private RMO-fondsen: Elisabet Huss Fonds, Van der Schans Fonds, Asklepios Fonds, Eega van Asklepios Fonds en Gildemeester Fonds.

Vereniging Rembrandt VriendenLoterij

  • Een tentoonstellingsboekje over de nieuwe cameeën-collectie is voor € 10 te koop in de museumwinkel en de webshop.

Zo’n tweehonderd andere gesneden stenen uit de Content Family Collection hebben een plek gekregen in de vaste tentoonstelling over Grieken en Romeinen, op de eerste verdieping van het museum.

Cameeën Eroten Silenus Phrixus

Links: dronken Silenus met eroten en Psychè | 16,6 x 12,5 x 9,5 millimeter | 25-0 v.Chr. | Rechts: Phrixus doodt ram met gouden vacht | 33 x 23,9 x 5,2 millimeter | 100 v.- 100 na Chr.

Cameeën zaal

Een blik in de tentoonstellingszaal van 'Cameeën - meesterwerken in steen'