Kleine tentoonstelling met boeken, prenten en archiefstukken

10 oktober t/m 14 december 2020 

Boeken en archiefstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden

In Verbeelding van Egypte zijn bijzondere wetenschappelijke publicaties, romans, tekeningen, foto’s en andere archiefstukken bijeengebracht. Ze komen uit de omvangrijke Egyptische verzameling van de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. U ziet een selectie van bijna vijftig boeken, prenten, aquarellen, ansichtkaarten en een aantal archiefstukken, zoals een catalogus uit de negentiende eeuw en een fotoalbum uit 1906. De boeken en archiefstukken tonen kennis van, maar ook fictie over het oude Egypte.

Collectie opgebouwd vanaf 1818

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert niet alleen archeologische voorwerpen. Al snel na de oprichting van het museum in 1818 werd ook een eigen archief en een wetenschappelijke bibliotheek opgebouwd. Het was een tijd waarin Egypte enorme populariteit genoot, als gevolg van Napoleons veldtocht in Egypte.

Europees perspectief

Het verzamelbeleid van het museum was gericht op Griekse, Romeinse en Europese schrijvers, niet op de Arabische. Daarom is in Verbeelding van Egypte niets te zien van bijvoorbeeld belangrijke Arabische schrijvers zoals Abd al-Latif al-Baghdadi, een onderzoeker uit de dertiende eeuw die de grote piramiden van Gizeh bestudeerde.

Koptische codex uit zesde eeuw

Een van de topstukken in de tentoonstelling is een Koptische codex uit de zesde eeuw: een verzameling teksten over Christus en heiligen, met magische spreuken om beschermende amuletten mee te maken. Het is een van de oudst bekende codices in volledig oorspronkelijke staat. De leren band, de versiering met perkament en de binding van de papyrus-bladzijden zijn origineel. De codex werd dit najaar gerestaureerd en is nu voor het eerst weer te zien in deze tentoonstelling. In de zaal vindt u een vitrine met foto’s, tekst en uitleg over de restauratie.¹