Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kleine tentoonstelling met bijna honderd objecten

te zien vanaf heropening museum t/m 30 augustus 2020

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels
(ca. 400-1000 na Chr.)

In deze kleurrijke tentoonstelling staan fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Textiel is uiterst kwetsbaar en wordt daarom zelden in exposities getoond. Textiel uit Egypte vormt dus een zeldzame buitenkans om deze bijzondere collectie te bekijken. Veel textiel uit deze periode is goed bewaard gebleven en vormt een uitgelezen mix van diverse materialen en weeftechnieken.

Soorten textiel

Het meeste textiel in museumcollecties bestaat uit een linnen ondergrond met ingeweven, geborduurde of erop gestikte details in gekleurde wol. Deze decoratieve en figuratieve stukken zijn in vroeger tijden vaak uit de oorspronkelijke tunieken geknipt. Kunsthandelaren waren namelijk vooral geïnteresseerd in bepaalde delen van de kleding: de gekleurde verticale banden aan weerszijden van de hals, of de ronde en rechthoekige ornamenten. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden telt naast deze doeken ook enkele sjaals, wandkleden en dekens. Bruiklenen uit het Allard Pierson Museum vormen in de tentoonstelling een mooie aanvulling, met onder andere een geweven muts.

Weven, borduren en appliqueren

In de tentoonstelling ontdekt u hoe antieke weefsels werden gemaakt en bewerkt. Dat deed men bijvoorbeeld door middel van weven, borduren en appliqueren, waarbij verschillende soorten materialen werden gebruikt. U komt ook meer te weten over de economische rol van textiel en de productie ervan. Twaalf hedendaagse textielkunstenaars tonen bovendien werk dat geïnspireerd is op de museumcollectie.

Decoraties op weefsels

Op de kleurrijke weefsels zijn allerlei decoratiemotieven terug te vinden, onder andere uit het oude Egypte, de Griekse mythologie en het christelijke geloof. Ook geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn er volop. In de tentoonstelling ziet u welke betekenissen deze motieven hebben en hoe wetenschappers ze op de doeken kunnen lezen en interpreteren. Ook de laatste wetenschappelijke ideeën hierover worden toegelicht.

Textiel uit Egypte

Leids Textielfestival

Van 13 t/m 16 mei 2020 vindt het Leids Textielfestival plaats, geïnitieerd door STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum). Het festival bestaat uit evenementen, lezingen, symposia en tentoonstellingen. Tussen de eeuwenoude weefsels in Textiel uit Egypte bijvoorbeeld, ziet u hedendaagse interpretaties ervan door twaalf kunstenaars van textielgroep QS2. Hun nieuwe werk is geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens het Textielfestival is er elke dag één van de maaksters aanwezig om toelichting te geven. De objecten maken integraal deel uit van de expositie. Beeldend kunstenaar Monika Auch coachte QS2 met veel plezier bij hun hedendaagse interpretatie van Egyptisch textiel. Ze is oprichtster van WeefLab in Amsterdam. Ze studeerde textiele vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie, met de focus op weven.

Collectie: Rijksmuseum van Oudheden

Collectie: Rijksmuseum van Oudheden

Bezoek ons: