Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kleine tentoonstelling met bijna honderd objecten

te zien t/m 27 september 2020

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels
(ca. 400-1000 na Chr.)

In Textiel uit Egypte ziet u kleurrijke en fantasievolle doeken, kleding en andere weefsels uit de laat-Egyptische oudheid in het eerste millennium na Chr. De tentoonstelling gaat over stoffen, stijlen, weeftechnieken, materialen, motieven en symboliek. Textiel is uiterst kwetsbaar en wordt zelden in exposities getoond. Textiel uit Egypte biedt daarom een unieke kans om deze bijzondere collectie uitgebreid te bekijken.

Bewaard in het hete woestijnzand

De Egyptenaren koesterden hun kleding en doeken als kostbare eigendommen. In het hete woestijnzand van Egypte bleef het textiel door de eeuwen heen bijzonder goed bewaard. Sommige stoffen waren voor dagelijks gebruik, terwijl andere stukken speciaal werden gemaakt om mee begraven te worden. Het textiel is meestal gemaakt van ongeverfde linnen waarin kleurrijke versieringen van wol zijn geweven.

Vakmanschap in een soms wonderlijke mix

De tentoonstelling geeft een fraai beeld van het vakmanschap van de textielkunstenaars. Bovendien leert u de garderobe en persoonlijke smaak van Egyptenaren uit de late oudheid kennen. U ziet een ruime selectie weefsels en sierstukken met motieven uit verschillende bronnen: de Griekse mythologie, het oude Egypte en het christelijke geloof. Dat leidde soms tot een wonderlijke mix. Ook stoffen met geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn volop aanwezig.

Bijzondere bruiklenen

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft zelf een fraaie verzameling textiel, maar bijzondere bruiklenen uit andere collecties maken de tentoonstelling extra aantrekkelijk. Uit de verzameling van kunststichting The Phoebus Foundation in Antwerpen bijvoorbeeld, komt een sierstuk met scènes uit het Bijbelse verhaal van Jozef. Verder zijn er bruiklenen van het Allard Pierson (Amsterdam), het Textile Research Centre (Leiden) en het Nationaal Museum van Wereldculturen (Amsterdam), waaronder textiel-topstukken als een complete geborduurde tuniek, een mutsje en een bontgekleurde sok.

Verknipte vondsten

De weefsels in museumcollecties zijn vrijwel allemaal in het begin van de vorige eeuw opgegraven en via de kunstmarkt verkocht. Voor de handel vond men vooral de gekleurde delen interessant, zoals de gekleurde verticale banden aan weerszijden van de hals, of de ronde en rechthoekige ornamenten. Die werden daarom vaak uit de kledingstukken geknipt, waarna de rest helaas werd weggegooid.

Tentoonstellingsboekje

Bij Textiel uit Egypte verschijnt een gelijknamig tentoonstellingsboekje. Het is uitsluitend te koop in de museumwinkel en online via uitgeverij Sidestone Press (full colour, 58 pagina´s, € 9,95).

Moderne weefsels van textielgroep QS2

Tussen de eeuwenoude weefsels in Textiel uit Egypte ziet u hedendaagse interpretaties ervan door twaalf kunstenaars van textielgroep QS2. Hun nieuwe werk is geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De objecten maken integraal deel uit van de expositie.

Textiel uit Egypte

Bijzonder textiel in de tentoonstelling

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Bezoek ons: