Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kleine fototentoonstelling

te zien tot eind maart 2021

Unieke bouwwerken uit de prehistorie

Vooraf uw bezoek per tijdslot reserveren is verplicht

In deze kleine fototentoonstelling ziet u een selectie fraaie afbeeldingen van de megalithische tempels die op Malta staan. De bouwwerken stammen uit de periode 3600-2500 v.Chr., toen de afstammelingen van de eerste bewoners (die rond 5900 v.Chr. uit Sicilië kwamen) een unieke reeks tempels op het eiland bouwden.

  • De foto’s hangen tot eind maart 2021 achter de Egyptische tempel in de entreehal.
  • Deze fototentoonstelling is de opmaat naar een grotere tentoonstelling over de prehistorie van Malta, die vanaf april 2021 in het Rijksmuseum van Oudheden te zien is. Speciaal voor deze expositie komen vele objecten en tempelrestanten uit Malta naar Leiden.

Gebouwd met grote stenen

Malta bestaat uit een kleine eilandengroep in de Middellandse Zee, pal ten zuiden van Sicilië. De twee grootste eilanden zijn Malta zelf en Gozo. In de prehistorie zijn op deze eilanden opvallende bouwwerken verrezen: grote, stenen tempels die hoog boven het maaiveld uitstaken. Deze megalithische tempels (megalieten: van het Griekse megas = groot, lithos = steen) zijn door UNESCO als Werelderfgoed aangemerkt.

De mooiste Maltezer tempels

Op de foto’s komt een aantal van de mooiste Maltezer tempels uit de prehistorie voorbij: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Tarxien, Skorba, Ta’ Ħaġrat, Kordin en de prehistorische ondergrondse grafruimte Ħal Saflieni Hypogeum. Op deze plaats is ook de iconische ‘slapende dame’ gevonden. Dit soort archeologische voorwerpen vormt een rijke informatiebron over het prehistorische bestaan op de Maltese eilanden, en natuurlijk ook over deze prachtige, megalithische tempels.

Heritage Malta

Deze fototentoonstelling is in samenwerking met Heritage Malta tot stand gekomen. Deze nationale erfgoedorganisatie is ook de belangrijkste partner bij de tentoonstelling die van 8 april t/m 29 augustus 2021 in het Rijksmuseum van Oudheden te zien zal zijn.

Tempels van Mnajdra (foto: Daniel Cilia)

Een van de tempels van Tarxien (foto: Daniel Cilia)

Bezoek ons: