Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

VERWACHT

Grote tentoonstelling met internationale topstukken

te zien vanaf 17 december 2021

God op aarde

In december 2021 opent in het Rijksmuseum van Oudheden een grote, internationale tentoonstelling over Domitianus, keizer van het immense Romeinse rijk van het jaar 81 tot 96 na Chr. In de tentoonstelling zijn kunstvoorwerpen uit vele wereldmusea te zien. De bezoeker volgt in deze tentoonstelling het filmische leven van de keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers. Domitianus werd keizer op 29-jarige leeftijd. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer?

Topstukken uit de gouden tijd van het Romeinse rijk

In de expositie is een keur aan topstukken te zien uit de eerste eeuw na Christus, de hoogtijdagen van het Romeinse rijk. U ziet portretten en standbeelden van Domitianus en leden van de keizerlijke familie, fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken uit chique villa’s en paleizen, beelden van goden en godinnen, sieraden van goud en edelstenen, luxe glaswerk, servies en grafmonumenten van de elite. Maar ook meer dagelijkse zaken, zoals de schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten liggen in de vitrines. Projecties en (3D-)reconstructies geven een beeld van het leven in Rome, in de eerste na Christus een stad met spectaculaire nieuwe monumenten.

Bouwers van het Colosseum

Met vader Vespasianus en broer Titus vormde Domitianus de Flavische dynastie. Kunst en literatuur vierden hoogtij in hun regeringsperiodes. Maar ook opmerkelijke historische gebeurtenissen vonden toen plaats, zoals de verwoesting van Jeruzalem (70 na Chr.) en de uitbarsting van de Vesuvius (79 na Chr.), waarbij Pompeii en Herculaneum voor altijd bevroren bleven. Domitianus bouwde het Rome dat u vandaag de dag kent: zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus, het stadion dat zijn vorm aan het huidige plein Piazza Navona gaf. En in het oog springt vooral de voltooiing tijdens zijn regeerperiode van het bouwwerk dat nog steeds iconisch is: het Colosseum.

Gouden munt met portret van Domitianus, geslagen in Rome in 82 na Chr. (collectie: Nationale Numismatische Collectie, De Nederlandsche Bank)

Grafportret van een jonge vrouw, eind 1e eeuw na Chr. (collectie: Allard Pierson Museum, Amsterdam)

Samenwerkingen

De expositie is onderdeel van een groot onderzoeksproject, dat zich richt op de mechanismes van innovatie in de oudheid: Anchoring Innovation. Het wordt gedragen door een groot team van Nederlandse classici, oudhistorici, archeologen en universiteiten, verenigd in de onderzoeksgroep OIKOS. Dit project wordt gefinancierd door het NWO Zwaartekracht-programma. De samenwerking met de archeologische musea van Rome opent voor de expositie de deuren van Romes meest prestigieuze verzamelingen, waaronder de Capitolijnse Musea. Na Leiden zal de tentoonstelling in de Mercati di Traiano in Rome te zien zijn. Tenslotte zorgt een samenwerking met de Universiteit van Newcastle (UK) voor een verdere verdieping van het onderzoek naar de keizer, met name op het gebied van antieke literatuur.

Bezoek ons: