Mini-expositie

te zien van 16 november 2021 t/m 3 juli 2023

Aardewerkspecialist Olivier Nieuwenhuyse

Wat hebben chocola, bitumen en melk met elkaar te maken? Het werk van de archeoloog liet zien dat dit voor een aardewerkspecialist geen gekke vraag hoeft te zijn. Aardewerk wordt in grote hoeveelheden gevonden tijdens opgravingen. Specialisten besteden dan ook veel aandacht aan het beschrijven en categoriseren ervan. In deze mini-expositie op de vaste tentoonstelling Nederlanders en het oude Nabije Oosten zagen bezoekers hoe dit in zijn werk gaat, en bovenal, wat dit aan kennis kan opleveren over het leven in de oudheid.

De belangrijke rol van aardewerk

Je kan meer informatie halen uit een scherf dan je denkt. De rol die aardewerk speelde in het leven van mensen kan worden gereconstrueerd via het bestuderen van details. Aardewerk is onlosmakelijk verbonden met archeologie, maar waarom gingen mensen voor het eerst aardewerk produceren? Waarom had het eerste aardewerk nauwelijks invloed op het dagelijks leven? Hoe leidde aardewerk uiteindelijk tot een nieuw dieet en intensievere uitwisselingen? Op deze vragen kregen bezoekers een antwoord aan de hand van de voormalige Rijksmuseum van Oudheden-opgravingen op de heuvel Tell Sabi Abyad in het huidige Syrië.

Olivier Nieuwenhuyse

Deze kleine tentoonstelling was de eerste in een reeks over verschillende specialismen binnen de archeologie. Bovendien is het een ode aan de te vroeg overleden archeoloog dr. Olivier Nieuwenhuyse (1966-2020), op wiens werk dit verhaal gebaseerd is. Nieuwenhuyse’s werk was gericht op het Keramisch Neolithicum (7000-5300 v.Chr.), een vaak over het hoofd geziene periode, die volgt nadat in het Midden-Oosten de eerste dorpen verschijnen en landbouw ontstaat.

Het werk van de archeoloog Olivier Nieuwenhuyse

Olivier Nieuwenhuyse

Het werk van de archeoloog aardewerk

Aardewerk uit de opgraving op de heuvel Tell Sabi-Abyad