Kleine tentoonstelling

t/m 4 september 2022

25 buitengewone boeken met een Leidse connectie

English page

Books that made History (Boeken die geschiedenis schreven) gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die grote invloed hebben gehad op de stad en ver daarbuiten, en die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen.

Een selectie van 25 boeken

Hedendaagse experts en (on)bekende ‘ambassadeurs’ blazen de boeken nieuw leven in met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen. U ziet dat terug in de tentoonstellingsteksten, audiotour, begeleidende video’s en het tentoonstellingsboek. Books that made History bekijkt de werken vanuit de tijd waarin ze zijn geschreven. Aan bod komt, onder meer, de opkomst van universiteiten en bibliotheken, de rol van drukkerijen, en de plaats van vrouwen en mensen van kleur.

Selectiecommissie

Een selectie van 25 belangrijkste boeken is altijd subjectief. De selectiecommissie stond onder aanvoering van Carel Stolker, voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden. De leden hebben geprobeerd de tentoonstelling met een zo breed mogelijk perspectief samen te stellen. Bezoekers worden uitgenodigd om te stemmen op hun favoriete boek. U kunt bovendien andere titels aanvoeren, die in deze rij van 25 eigenlijk niet zouden mogen ontbreken.

Samenwerking met Universitaire Bibliotheken Leiden

Voor de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de Leidse universiteitsbibliotheek. Onder leiding van Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties) en Kasper van Ommen (conservator Westerse gedrukte werken) hebben vele medewerkers van het instituut meegewerkt aan de selectie en inhoud van deze top-25.

Publicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Athenaeum een Nederlandstalige publicatie met essays over de 25 werken, die nog meer context en achtergronden bieden. Het boek is geschreven door Kasper van Ommen en Garrelt Verhoeven. Vanaf 14 juni 2022 is het verkrijgbaar in de boekhandel, de museumwinkel en via onze webshop.

Steun | De tentoonstelling Books that made History is gemaakt in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, en met steun van Leiden Kennisstad, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Uitgeverij Brill, Cultuurfonds Leiden en de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de Vriendenloterij.

De portretfoto’s zijn afkomstig uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden, Rijksmuseum Amsterdam, Wellcome Collection, Nationaal Archief, RKD, Nederlands Fotomuseum, Erfgoed Leiden en Omstreken en Wikimedia Commons.

Books Boeken die geschiedenis schreven

Books Boeken die geschiedenis schreven schrijvers auteurs

Vanaf linksboven: Von Siebold, Capitein, Linnaeus, De Kom, Einstein, Van Doesburg, De Vries, Van Till d’Aulnis

Books Boeken die geschiedenis schreven Galileo Galilei

Galileo Galilei | Collectie: Universiteitsbibliotheek Leiden