VERWACHT

3 juli t/m 4 september 2022

Een doe-avontuur voor de hele familie

lees de praktische informatie

Zeil deze zomer met de noordenwind mee, van de Middellandse Zee naar Midden-Afrika. Spring aan boord en vaar mee op de langste rivier ter wereld: de Nijl. In deze tentoonstelling ontdek je de meest bijzondere plekken langs de oevers, zoals eeuwenoude steden, moerassen en woestijnen. Onderweg leer je papyrus maken, Egyptische hiërogliefen schrijven, bouw je een piramide, sla je je eigen munt, luister je naar verhalen bij het Victoriameer, speel je een potje Nijlganzenbord en nog veel meer. Neem je familie deze zomer mee op avontuur langs de Nijl!

De Nijl

Met een Nijlgids in je hand ontdek je alles over de Nijl, zoals het vroeger was en nu. De rivier stroomt van het midden van Afrika naar het noorden, tot in de Middellandse Zee en is enorm: wel 6695 kilometer lang. Dat is ongeveer net zo groot als 22 keer Nederland onder elkaar geplakt. Onderweg maak je ook kennis met allerlei bijzondere planten en dieren die langs de Nijl leven. Krokodillen en pelikanen bijvoorbeeld. En wonen er nou wél of geen nijlpaarden in de Nijl?

Op zoek naar de bronnen

Al tweeduizend jaar geleden zochten mensen naar het begin van de rivier, de ‘bron’. In Avontuur langs de Nijl vervolg jij deze zoektocht. Die brengt je langs groene bergen, moerassen, watervallen en woestijnen. En niet te vergeten de duizenden jaren oude steden en koninkrijken. Tijdens de reis zie je niet alleen bijzondere voorwerpen uit het Egypte van de farao’s, maar ook eeuwenoude kunst uit de Afrikaanse koninkrijken Koesj en Aksum, zoals een pijlpunt, munten en kettingen. Weet jij uiteindelijk de bronnen van de Nijl te ontdekken?

Landen en culturen

Behalve de Nijl zijn er nog twee zijtakken: de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. Samen stromen ze door zeven Afrikaanse landen: Oeganda, Kenia, Tanzania, Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan en Egypte. Het avontuur langs de Nijl brengt je niet alleen naar de verhalen van vroeger, maar laat ook zien hoe belangrijk de rivier vandaag de dag nog steeds is voor miljoenen mensen.

Avontuur langs de Nijl

De oud-Egyptische god Horus, met de kroon van een farao en de kop van een valk.

Avontuur langs de Nijl

In het zuidelijkste stukje van de Nijl kun je nog nijlpaarden tegenkomen...

Praktische informatie

  • Dit doe-avontuur is bedoeld voor families met kinderen vanaf 7 jaar.
  • De bijbehorende Nijlgids is gratis mee te nemen bij de ingang van Avontuur langs de Nijl.
  • Er zijn museumvrijwilligers aanwezig om je wegwijs te maken in de tentoonstellingszalen.

Nog meer te doen deze zomer

Er is deze zomer nog veel meer te ontdekken in het museum! Neem ook een kijkje bij de familietentoonstellingen Op zoek naar Toetanchamon en De papyrus uit het graf van Qenna. Tijdens de zomervakantie organiseren we op woensdagmiddagen de Summerschool Egypte. Meer informatie volgt.

Avontuur langs de Nijl

Er zijn ook heel veel kamelen in Egypte.