Kleine foto-tentoonstelling

1 juni t/m 29 september 2020

Frank Scholten: archeologie en toerisme in het ‘Heilige Land’

In deze kleine fototentoonstelling zagen bezoekers acht foto’s die de Nederlandse fotograaf Frank Scholten (1881-1942) maakte in het vooroorlogse Palestina. Zijn foto’s geven waardevolle inzichten in de maatschappelijke gevolgen van de opkomst van de archeologie in Palestina, en de popularisering ervan door de toeristenindustrie.

  • Het was voor het eerst sinds 1924 dat Scholtens werk te zien is, na zijn enige andere expositie in Londen.

Archeologie, toerisme en moderniteit

Begin 1921 arriveerde Frank Scholten in de haven van Jaffa. De daaropvolgende twee jaar maakte hij meer dan 20.000 foto’s van het veranderende landschap van Brits Mandaat Palestina in het Midden-Oosten. Scholten laat ons een wereld zien waarin het oude en het moderne met elkaar zijn verweven: archeologische sites en ruïnes liggen naast de nieuw gebouwde antiek- en souvenirwinkeltjes, hotels en fotostudio’s.

Moderne ontwikkelingen en instituten

In de tijd dat Scholten in het ‘Heilge Land’ aankwam, was dat al flink aan het veranderen door moderne ontwikkelingen. Met de opkomst van Bijbelse archeologie als wetenschappelijke discipline in de negentiende eeuw werden vele oudheidkundige instituten opgericht, zoals de École biblique et archéologique française de Jérusalem, de American School of Oriental Research en de British School of Archaeology in Jerusalem.

Frank Scholten

Frank Scholtens werk is tegenwoordig nauwelijks bekend, maar in de jaren 1920 en 1930 kreeg hij lovende kritieken in Europa, het Midden-Oosten en zelfs in Australië. Hoewel een aantal foto’s is gepubliceerd in Scholtens boek La Palestine Illustrée zijn de meeste van de naar schatting 25.000 foto’s verder nooit voor publiek te zien geweest.

Bekijk hieronder de documentaire over het werk van Scholten.

Archeologie en toerisme Scholten

Archeologie en toerisme Scholten

Frank Scholten: archeologie en toerisme in het ‘Heilige Land’ werd mogelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en het NWO Vidi-project CrossRoads: European Cultural Diplomacy and Arab Christians in British Mandate Palestine. A Connected History (1920-1950), in samenwerking met de stichting Zenobia.

Archeologie en toerisme logo's