Achttien indrukwekkende werken van de internationaal erkende kunstenaar Martin McWilliam boden een verrassende, hedendaagse visie op aardewerk, een materiaal dat in alle tijden en culturen ruim vertegenwoordigd is. Keramist McWilliam transformeert de meest basale vormen, de kom en de vaas, tot een geheel nieuwe vorm. Zo ontstaan vrij platte objecten die de illusie wekken volledig driedimensionaal te zijn.

Eeuwenoude vormentaal en technieken

Hedendaagse kunstenaars laten zich graag inspireren door eeuwenoude vormentaal en technieken. Ideeën herleven in een ander materiaal, in een andere techniek, of juist door hetzelfde procedé. Zo is het werk van McWilliam met de hand gemaakt en zonder moderne hulpmiddelen gevormd en gebakken. Precies zoals de duizenden jaren oude vazen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden ooit tot stand zijn gekomen.

Film over atelier

Naar eeuwenoude traditie stookt McWilliam tweemaal per jaar een enorme, zelfgebouwde houtoven op. Hierin bakt hij zijn werk maar liefst 24 uur lang. In een film bij de tentoonstelling konden bezoekers de kunstenaar volgen in zijn atelier en zien hoe het hele proces in zijn werk gaat.

Themaroute: de mooiste vazen in het museum

Een speciale museumroute leidde langs de veertien mooiste vazen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. In het bijbehorende, rijk geïllustreerde routeboekje stond bovendien waarom ze zo bijzonder zijn, bijvoorbeeld vanwege de vorm van de vaas, de productiemethode of het gebruik ervan. De vazen komen uit de Klassieke Oudheid, Egypte, het Nabije Oosten of de Nederlandse prehistorie en middeleeuwen.

Martin McWilliam

Meer informatie over Martin McWilliam en zijn werk vindt u op zijn website. Het idee voor deze tentoonstelling was ontstaan uit een eerdere samenwerking met Galerie Terra Delft.

Vorm tegen tijd McWilliam