Mini-tentoonstelling

11 juni t/m 29 september 2019

Aanwinst collectie middeleeuwen

De verschillende collecties van het Rijksmuseum van Oudheden worden regelmatig verrijkt met schenkingen of aankopen. In juli 2018 kocht het museum een belangrijke bodemvondst uit de vroege middeleeuwen, mogelijk een Vikingring.

In Groningen gevonden

De gevlochten gouden ring is op 28 september 2017 gevonden in Zeerijp (gemeente Loppersum) op het Hogeland in Groningen. De gelukkige vinder was Johan Kannegieter. Hij verkocht de ring in juli 2018 aan het Rijksmuseum van Oudheden. De ring is daarmee voor publiek en wetenschap toegankelijk geworden.

Wel of niet van een Viking?

De vinder en diverse experts gaan ervan uit dat de ring in de negende of tiende eeuw in Scandinavië is gemaakt: een ‘Vikingring’ dus. Vooralsnog is echter niet met honderd procent zekerheid vastgesteld dat het sieraad daadwerkelijk van een Viking was. De ring is niet exact hetzelfde als andere Vikingringen, maar ook die zijn allemaal verschillend. Het kan daarom evengoed een lokale variant zijn. Daarnaast is er een kleine kans dat de ring niet uit de Vikingtijd stamt. In dat geval is hij waarschijnlijk ouder. Maar hoe dan ook: het is een belangrijke bodemvondst uit de vroege middeleeuwen.

Vikingring Zeerijp Ring

Vikingring_Zeerijp Ring