Kleine tentoonstelling met boeken, prenten en archiefstukken

10 oktober t/m 14 december 2020 

Boeken en archiefstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden

In Verbeelding van Egypte zijn bijzondere wetenschappelijke publicaties, romans, tekeningen, foto’s en andere archiefstukken bijeengebracht. Ze komen uit de omvangrijke Egyptische verzameling van de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. U ziet een selectie van bijna vijftig boeken, prenten, aquarellen, ansichtkaarten en een aantal archiefstukken, zoals een catalogus uit de negentiende eeuw en een fotoalbum uit 1906. De boeken en archiefstukken tonen kennis van, maar ook fictie over het oude Egypte.

Collectie opgebouwd vanaf 1818

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert niet alleen archeologische voorwerpen. Al snel na de oprichting van het museum in 1818 werd ook een eigen archief en een wetenschappelijke bibliotheek opgebouwd. Het was een tijd waarin Egypte enorme populariteit genoot, als gevolg van Napoleons veldtocht in Egypte.

Europees perspectief

Het verzamelbeleid van het museum was gericht op Griekse, Romeinse en Europese schrijvers, niet op de Arabische. Daarom is in Verbeelding van Egypte niets te zien van bijvoorbeeld belangrijke Arabische schrijvers zoals Abd al-Latif al-Baghdadi, een onderzoeker uit de dertiende eeuw die de grote piramiden van Gizeh bestudeerde.

Koptische codex uit zesde eeuw

Een van de topstukken in de tentoonstelling is een Koptische codex uit de zesde eeuw: een verzameling teksten over Christus en heiligen, met magische spreuken om beschermende amuletten mee te maken. Het is een van de oudst bekende codices in volledig oorspronkelijke staat. De leren band, de versiering met perkament en de binding van de papyrus-bladzijden zijn origineel. De codex werd dit najaar gerestaureerd en is nu voor het eerst weer te zien in deze tentoonstelling. In de zaal vindt u een vitrine met foto’s, tekst en uitleg over de restauratie.¹

Schilders uit zeventiende en negentiende eeuw

Het reisverslag van de schilder Cornelis de Bruyn behoort tot de oudste Nederlandse Egypte-boeken uit de RMO-bibliotheek. Hij bezocht het land aan het eind van de zeventiende eeuw. Van een andere Nederlandse schilder, Willem de Famars Testas, ziet u de originele aquarellen die hij van 1858 tot 1860 in Egypte maakte. Hij reisde mee met de expeditie van Emille Prisse d’Avennes om tempels en graven te documenteren.

Voorlopers van het stripverhaal

Onalledaags zijn de humoristisch bedoelde boeken over het oude Egypte die illustrator en schrijver Carl Seyppel aan het eind van de negentiende eeuw maakte. Ze worden gezien als voorlopers van het moderne stripverhaal. De boeken zien er bewust oud uit, alsof ze zijn opgegraven uit het woestijnzand. Ze werden gedrukt op karton met stukken textiel die op mummiewindselen moesten lijken. Een van de boeken vertelt over een zoektocht naar een Egyptische koningsschat. Maar wel met een knipoog: in het verhaal wordt ook Moezelwijn gedronken…

Verbeelding van Egypte

De boeken en prenten in Verbeelding van Egypte geven een indruk van de Europese, en in het bijzonder de Nederlandse, beeldvorming van het oude Egypte. Het zijn de producten van een bepaalde tijd en omgeving, en daarmee illustreren ze goed dat kennis eigenlijk nooit volledig objectief is.

¹ De restauratie van de codex werd financieel mede mogelijk gemaakt door
Stichting Boek en Wurm en de Van de Mandele Stichting.

ProRail_logo

Deze bijzondere codex is vanaf 20 november in de tentoonstelling te zien

Bibliotheek

De bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden wordt beheerd door Mariëlle Bulsink, en bemand door een groep betrokken vrijwilligers. Bezoek is mogelijk op afspraak.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, tussen 12.00 en 16.00 uur.

Verbeelding van Egypte Boeken Egypte Plaat Rossellini

Tekening door I. Rossellini van een reliëf uit de tempel van Aboe Simbel, met koning Ramses II in een strijdwagen (1844)

Verbeelding van Egypte Boeken Egypte Er Sie Es

Het humoristisch bedoelde, 'opgegraven' boek 'Er, Sie, Es.' van C. Seyppel (1883)

Verbeelding van Egypte Boeken Egypte Cornelis de Bruyn

Tekening van de grote piramiden van Giza, uit het reisverslag van Cornelis de Bruyn, uitgegeven in 1698