Kleine kunsttentoonstelling

9 oktober t/m 19 december 2021

Schilderijen, tekeningen en gouaches van Theo de Feyter

In deze kleine tentoonstelling zag u een selectie schilderijen, tekeningen en gouaches die kunstenaar Theo de Feyter tussen de ruïnes van Palmyra maakte, tijdens zijn reizen door Syrië.

Palmyra

Palmyra was tot 2011, toen de burgeroorlog uitbrak, de belangrijkste toeristische bestemming van Syrië. Tijdens de oorlog zijn vele levens verwoest en heeft het erfgoed zwaar geleden onder het geweld. Ook in Palmyra heeft de burgeroorlog zijn sporen achtergelaten, waarbij vooral de beelden van de vernielingen door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in 2015 de wereld over zijn gegaan.

De kunstenaar

Theo de Feyter (1947) kijkt als kunstenaar én als archeoloog. Hij had altijd al een fascinatie voor het ter plekke vastleggen van de alledaagse werkelijkheid. Na het afronden van zijn studie Talen en Culturen van West-Azië (1987) werd zijn archeologische blik nog sterker. De Feyter reisde vanaf de jaren 80 regelmatig naar Syrië. In 2011 zag hij in Palmyra de triomfboog en de Bel-tempel nog staan. Hij ging na de verwoesting verschillende keren terug: in 2017 met journalisten van het NRC Handelsblad en in 2019 op uitnodiging van de Syrische Oudheidkundige Dienst.

Werken tussen de ruïnes

Op locatie werken is essentieel voor De Feyter. Alleen zo is het atmosferische te vangen, de effecten in de lucht, de weerschijn op de steenblokken. Tussen de ruïnes van Palmyra zocht hij een plaats om te werken, met het surrealisme van de burgeroorlog om zich heen. Hij maakte een tafeltje van wat rondslingerende dozen, pakte papier en penselen uit zijn propvolle koffer en begon.

Met dank aan het Mondriaan Fonds, voor een Projectinvestering voor de expeditie van 2019. Dit jaar reisde De Feyter opnieuw, mede dankzij het Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos en Stichting Oosters Instituut.

Tussen de ruïnes van Palmyra triomfboog

Palmyra: triomfboog (acryl op doek, 100 x 130 cm., 2020)

Tussen de ruïnes van Palmyra Beltempel

Palmyra: toegangspoort Bel-tempel (gouache, 29,5 x 44,5 cm., 2019)