De tijdelijke tentoonstelling ‘Startpunt NL’ bestond uit dertig bijzondere voorwerpen uit de Nederlandse archeologische collecties van het Rijksmuseum van Oudheden. Bezoekers zagen onder meer sieraden, wapens en gereedschap uit de prehistorie en vrolijk versierde bierkannen uit de Middeleeuwen. De dertig voorwerpen vertelden in een notendop het archeologische verhaal van de Lage Landen.
Voorwerpen met een verhaal
In januari 2011 opende de nieuwe vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland. Vanwege de verbouwing en voorbereiding daarvan waren tot die tijd veel voorwerpen uit de Nederlandse collectie tijdelijk in de museumdepots opgeborgen. Maar niet allemaal. Startpunt NL gaf een voorproefje van wat Archeologie van Nederland u nu te bieden heeft. Sommige objecten zijn nu ook op de vaste tentoonstelling te zien, maar het merendeel ging na afloop van Startpunt NL terug naar het depot. Het waren stuk voor stuk voorwerpen met een bijzonder verhaal, of objecten die symbool staan voor een specifieke tijd.
300.000 jaar geschiedenis
Bezoekers liepen in korte tijd door ruim 300.000 jaar Nederlandse geschiedenis. Van de vroege prehistorie met vuistbijlen en een houten hamer, via wapens en glaswerk uit de Romeinse tijd, naar de middeleeuwen, waarin prachtige sieraden en een ‘superzwaard’ werden gemaakt. Elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal. Er was een zwaard te zien dat in de prehistorie als offer in de Maas werd geworpen, het middeleeuwse propje leer dat bij Delft werd gevonden bleek een kinderschoentje te zijn, en in een 12.000 jaar oude steen is de oudste tekening van Nederland gekrast. Het ‘lint van tijd’ dat door deze tijdelijke tentoonstelling liep, is een verwijzing naar de vormgeving van de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland.