Schitterend glas was een tentoonstelling van het mooiste glas uit de museumcollectie, afkomstig uit het oude Rome, Syrië, Palestina en Egypte. Met een hoog esthetisch gehalte, waarin de prachtige vormgeving en subtiele verlichting het glaswerk in volle ornaat deden schitteren. Voor de fijnproevers onder de kunstliefhebbers.

Vakmanschap

Glasmakers uit de oudheid waren uitzonderlijk bedreven in het maken van de fraaiste vormen en kleuren. De tentoonstelling ‘Schitterend glas’ getuigde van hun vakmanschap. De glazen bekers, schalen en kommen zijn gemaakt in het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Het museum selecteerde uit zijn collectie ruim 450 voorwerpen die in het oog sprongen door hun schoonheid in kleur, vorm en detaillering.

Kleuren

Een Egyptisch cosmeticaflesje uit 1400 voor Christus was het oudste voorwerp dat te zien was. Het viel op door de verschillende kleuren die zijn gebruikt. ‘Schitterend glas’ liet meer van dit soort kunstwerkjes zien. Daarom werd ook uitgelegd welke productietechnieken de glasmakers uit de oudheid gebruikten. Een aantal daarvan stelt huidige glasmakers nog steeds voor een raadsel!

Elke dag glas

Het grootste deel van het glas op de tentoonstelling is gemaakt in de Romeinse periode (in de eerste eeuwen van onze jaartelling), maar er was ook ouder glaswerk uit Egypte, Syrië, Palestina en Griekenland te zien. Blikvanger was het luxe glaswerk dat de Romeinen als servies gebruikten voor feestelijke banketten. Niet minder fraai was het eenvoudiger glaswerk voor dagelijks gebruik. De flessen, voorraadpotten, parfumflesjes en dobbelstenen zijn vaak in verschillende kleuren uitgevoerd. Voor de productie ervan gebruikte men gecombineerde technieken. Ook sieraden en amuletten werden van glas gemaakt, soms voorzien van zeer gedetailleerde versieringen.

  • Schitterend glas werd mede mogelijk gemaakt door RoMeO (de vriendenvereniging van het museum, die in 2007 haar 10-jarig jubileum vierde), de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en het Thurkowfonds.
Schitterend glas