Mini-tentoonstelling

december 2019 t/m 15 maart 2020

Aanwinst collectie oude Nabije Oosten

De verschillende collecties van het Rijksmuseum van Oudheden worden regelmatig verrijkt met schenkingen of aankopen. In het voorjaar van 2019 kreeg het museum een legaat van mevrouw M. Albers voor de collectie oude Nabije Oosten: schenkkannen uit Iran. In de Actueel-vitrine zagen bezoekers een selectie van de mooiste exemplaren.

Geïnspireerd in de oudheid

Lang voor de eerste musea ontstonden, pronkten Mesopotamische koningen al met duizend jaar oude bronzen en stenen beelden. Ook hun decoratiekunst en literaire teksten tonen een bijzondere interesse in de oudheid, soms als propagandamiddel of vermaak, maar meestal als bewijs van een gemeenschappelijke herkomst. Nog steeds raken mensen gefascineerd door verhalen en objecten uit het verleden.

Geïnspireerd door de oudheid

Deze meer dan 2500 jaar oude schenkkannen uit Iran komen uit de collectie van mevrouw M. Albers. Samen met een ‘pelgrimsfles’ stonden ze model voor het olieverfschilderij dat ze ervan maakte. Ook zij werd geïnspireerd door de oudheid. In het voorjaar van 2019 schonk mevrouw Albers haar Iraanse collectie en het schilderij aan het Rijksmuseum van Oudheden.

Schenkkannen uit Iran Albers

Bronzen schenkkan (Iran, datering: 1000-500 v.Chr.)

Schenkkannen uit Iran Albers

Aardewerken schenkkan met geometrische beschildering (Iran, Luristan, datering: 1000-500 v.Chr.)